Paleis Het Loo toont aanwinsten

1 minuut leestijd

De achthoekige tuinvaas – foto: T. Haartsen
Paleis Het Loo stelt vanaf dinsdag een selectie tentoon van de aanwinsten van vorig jaar.

Afgelopen jaar kocht het museum verschillende voorwerpen aan die historische waarde hebben. Zo werd bijvoorbeeld een monumentale Delftse tuinpot aangekocht. Deze was ooit eigendom van de stichters van Het Loo: koning-stadhouder Willem III (1650-1702) en koningin Mary (1652-1695). De achthoekige tuinvaas is gemaakt van Delfts, blauw gedecoreerd aardewerk en dateert uit 1686. Fragmenten van een zelfde soort vaas werden in 1980 opgegraven in de tuinen van Het Loo, naast het appartement van koningin Mary.



Fles met monogram van koning-stadhouder Willem III.

In 2010 verwierf Paleis Het Loo verder onder meer een vergulde zilveren veldfles met daarop het gekroonde monogram van koning-stadhouder Willem III. Aan de bovenzijde van deze fles bevindt zich een voor die tijd bijzonder vernuftig sluitingssysteem.

De collectie werd vorig jaar verder onder meer uitgebreid met een crèmekleurige avondjapon van koningin Juliana. De koningin droeg deze japon tijdens belangrijke momenten in haar openbare optreden. Kort na de inhuldiging op 6 september 1948 bijvoorbeeld, op een gala-avond in de Koninklijke Schouwburg ter ere van haar ‘blijde incomste’ in Den Haag, en later nog tijdens haar eerste officiële buitenlandse bezoek aan Frankrijk in 1950.

Onder de aanwinsten van 2010 verder onder meer een kleurenlitho uit 1901 met het portret van koningin Wilhelmina. De litho is gemaakt naar een ontwerp van de bekende graficus en affichekunstenaar Paul Berthon (1871-1901) en laat Wilhelmina zien als koningin van Nederland, met een kanten klederdrachtkapje en op de achtergrond een landschap met tulpen en molens.

De aanwinsten van afgelopen jaar worden doorlopend tentoongesteld in de Aanwinstenkamer in de Oostvleugel van Paleis Het Loo.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×