Dark
Light

Panorama biedt zicht op Slag bij Arnhem

Airborne at the Bridge
Auteur:
1 minuut leestijd
Airborne at the Bridge (Airborne Museum)
Airborne at the Bridge (Airborne Museum)

Sinds vorige week is bij de historische Rijnbrug in Arnhem een dependance van Airborne Museum ‘Hartenstein’ te vinden. Vanaf deze locatie heeft het publiek zicht op de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig werd gevochten en kan men meer te weten komen over de Slag bij Arnhem.

De dependance, Airborne at the Bridge, vertelt over de hevige gevechten die in september 1944 bij de Rijnbrug in Arnhem plaatsvonden. De Britse veteranen David Whiteman, Geoff Roberts en Arthur Letchford waren aanwezig in Arnhem om de opening bij te wonen. Letchford vocht tijdens de Slag om Arnhem bij de brug. Brigadegeneraal Kees Matthijssen, commandant 11 Luchtmobiele Brigade, opende de nieuwe locatie, die is gratis toegankelijk is voor het publiek.

David Whiteman en Geoff Roberts in Airborne at the Bridge
David Whiteman en Geoff Roberts in Airborne at the Bridge

Sarah Thurlings-Heijse, directeur van het Airborne Museum:

“Airborne at the Bridge vertelt de verhalen van drie mannen die tijdens de gevechten bij de brug omkwamen. John Grayburn, de Britse paratrooper is postuum onderscheiden met het Britse Victoria Cross voor zijn pogingen om de Rijnbrug koste wat kost bezet te houden en te verdedigen tegen de Duitsers. Jacob Groenewoud, de Nederlandse Engelandvaarder, werd postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde voor zijn acties binnen het Jedburgh-team. Dit team had als opdracht het Nederlandse verzet te mobiliseren tijdens Operatie Market garden. De Duitse SS-er Viktor Gräbner werd onderscheiden met het Duitse Ridderkruis van het IJzeren kruis.”

De nieuwe locatie ligt aan de Liberation Route Europe, de internationale herdenkingsroute die bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbindt.

Boek: De slag om Arnhem – September 1944

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×