Dark
Light

Papyrusfragment ontdekt met tekst over Jezus’ vrouw

Auteur:
1 minuut leestijd

Een onderzoekster van de Harvard Divinity School heeft een stuk papyrus uit de vierde eeuw ontdekt waaruit zou kunnen worden afgeleid dat Jezus een vrouw had.

Icoon van Maria Magdalena, volgens het evangelie van Johannes was zij de eerste aan wij Jezus na zijn opstanding verscheen
Het gaat om een heel klein stukje papyrus met daarop een koptische tekst. Er staat onder meer: “Jezus zei tegen hen, mijn vrouw…”. De rest van deze zin is volgens onderzoekster Karen L. King niet meer te ontcijferen. De historica zegt dat het stuk papyrus geen historisch bewijs levert voor de bewering dat Jezus een vrouw had. Wel toont het volgens haar aan dat sommige christenen dachten dat Jezus getrouwd was. King spreekt daarom van “het evangelie van Jezus’ vrouw”.

Het stukje papyrus is niet groter dan een visitekaartje en bevat acht regels tekst. Net onder de tekst waarin Jezus het heeft over ‘mijn vrouw’ staat nog een opvallend stukje. Vertaald staat daar: “is ze in staat om mijn discipel te zijn”. Hieruit zou volgens Karen L. King kunnen worden afgeleid dat Jezus ook een vrouwelijke discipel had. Daarover wordt al langer gespeculeerd.

Het papyrusfragment is afkomstig uit een particuliere kunstverzameling. Het is niet bekend waar en wanneer het is gevonden. De eigenaar, die anoniem wil blijven, kocht in 1997 van een Duitse professor in de egyptologie die inmiddels is overleden.

De onderzoekster maakte haar bevindingen dinsdag bekend tijdens een internationaal congres in Rome. King onderzocht het fragment zeer uitvoerig en ze stelt dat het niet om een vervalsing gaat. De Amerikaanse is een gerenomeerd onderzoekster, gespecialiseerd in koptische literatuur. Ze schreef onder meer boeken over het evangelie van Judas, vrouwen in de oudheid en het evangelie van Maria Magdalena.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×