Dark
Light

Personeelsvertrekken Huis Doorn open voor publiek

1 minuut leestijd
Personeelsvertrek Huis Doorn
Personeelsvertrek Huis Doorn - Foto: Theo Scholten / Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn heeft de historische dienstvertrekken die zich tijdens de ballingschap van Wilhelm II op de zolder van Huis Doorn bevonden in oude glorie hersteld. Vanaf juli zijn deze personeelsvertrekken te bezoeken via een special tour.

Personeelsvertrek Huis Doorn
Personeelsvertrek Huis Doorn – Foto: Theo Scholten / Museum Huis Doorn
Het landhuis in Doorn werd landelijk bekend door de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte. Aanvankelijk woonde hij in kasteel Amerongen, maar in 1919 kocht hij uit eigen middelen Huis Doorn. Vanaf 1920 tot aan zijn dood in 1941 woonde hij vervolgens in het statige huis. Na de oorlog besloot de regering het huis met de inventaris uit de Duitse paleizen te confisqueren. Sindsdien is Huis Doorn een rijksmuseum.

In het museum zijn al lange tijd de zogenoemde ‘upstairs’ interieurs van de Duitse keizer te bezichtigen. Binnenkort kunnen dus ook de vertrekken van het personeel bezocht worden. Bijzonder is dat de inrichting van de personeelsvertrekken grotendeels authentiek is omdat veel van de oorspronkelijke huisraad bewaard is gebleven in het depot van het museum. Decennialang lagen de spullen en meubels van de bedienden in het depot opgeslagen. Nu zijn ze weer terug op zolder en brengen ze in de oorspronkelijke kamers van de bedienden de geschiedenis tot leven. Uit historische bronnen is bekend hoe de dienstvertrekken waren ingericht. Niet alleen meubels, maar ook persoonlijke items en personeelsuniformen zullen deel uitmaken van de nieuwe presentatie.

Voor de bezichtiging van de personeelsvertrekken is een speciale tour ontwikkeld. Bezoekers beleven Huis Doorn hierin vanuit het perspectief van het personeel en lopen langs de plekken waar ex-keizer Wilhelm nooit kwam. De route loopt van het souterrain met keuken naar de dienkamer en via de speciale personeelstrap naar de zolder waar een zevental heringerichte vertrekken voor het eerst te bewonderen is.

Ook interessant: Huis Doorn – Huis van de Duitse keizer
Boek: Wilhelm II in Nederland 1918-1941

×