Poetin veroordeelt Molotov-Ribbentroppact

1 minuut leestijd
Ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact
Ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact

De Russische premier Vladimir Poetin heeft het pact dat Moskou in 1939 sloot met nazi-Duitsland bestempeld als ‘immoreel’.

Poetin heeft dit geschreven in een ingezonden stuk dat vandaag is gepubliceerd in de Poolse krant Gazeta Wyborcza.

Een week voor de Duitsers Polen binnenvielen sloot de Sovjet-Unie een pact met nazi-Duitsland. Met dit zogenaamde Molotov-Ribbentroppact beloofden Duitsland en de Sovjet-Unie neutraal te blijven als een van hen door een derde land zou worden aangevallen.

Het verdrag, dat ook wel het non-agressiepact werd genoemd, werd op 23 augustus 1939 ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland en de Sovjet-Unie, Vjatsjelav Molotov en Joachim von Ribbentrop. Er was een geheim aanhangsel waarin beide landen afspraken dat Polen tussen beide landen zou worden verdeeld. Daarnaast werd vastgelegd dat de Sovjet-Unie zich over de Baltische landen en later over het Roemeense Besarabië mocht ontfermen. Hitler zag met dit pact zijn kans schoon. Op 1 september 1939 vielen zijn legers Polen binnen en kort hierna viel de Sovjet-Unie Polen van de andere kant binnen. De Tweede Wereldoorlog was begonnen. Het pact werd op 22 juni 1941 overigens door Duitsland verbroken. Op die dag vielen Duitse troepen de Sovjet-Unie binnen.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft het Molotov-von Ribbentrop-pact nu dus bestempeld als immoreel. Verder liet hij weten te begrijpen dat het bloedbad van Katyn in Polen tot “heftige emoties” heeft geleid. In 1940 werden in de bossen bij het in Polen gelegen Katyn door leden van de geheime dienst van de Sovjet-Unie 22.000 mensen gedood, onder wie veel Poolse officieren. De premier riep op tot “gedeelde smart en vergeving.”

Poetin, die dinsdag in Polen is om daar de herdenking bij te wonen van het feit dat de Tweede Wereldoorlog precies zeventig jaar geleden begon, schreef daarnaast dat de Sovjet-Unie door de Westerse mogendheden in de steek was gelaten.

Volgens hem had het Verdrag van München een gezamenlijke front tegen nazi-Duitsland onmogelijk gemaakt. Dit Verdrag van München werd in 1938 gesloten door Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De westerse mogendheden gingen akkoord met de Duitse annexatie van Tsjechisch Sudetenland. Volgens sommige historici zorgde dit verdrag er voor dat Stalin veranderde van koers en bereid was te onderhandelen met Hitler.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×