De Porta Nigra in Trier – de stad die ook wel ‘Rome aan de Moezel’ wordt genoemd – is een van de beroemdste Romeinse bouwwerken in Europa. Wat maakt de Porta Nigra, Latijn voor de ‘Zwarte Poort’, zo speciaal? Een korte geschiedenis van de Porta Nigra in Trier.
Gebouwd in de 2e eeuw
De Porta Nigra is in de Oudheid, de tweede eeuw na Chr., gebouwd door de Romeinen. Trier was voor de Romeinen een belangrijke vestingstad. De poort vormde de noordelijke toegang tot de stad Trier. De stad Trier is gesticht door keizer Augustus en was in de Romeinse Tijd de belangrijkste stad in de Gallische provincie Belgica. De Romeinen noemden de stad Augusta Treverorum.
Bijzonder aan de Porta Nigra is vooral het feit dat deze geldt als de grootste toegangspoort uit de Romeinse Tijd die nog bewaard is gebleven en tevens als de oudste Duitse stadspoort. Speciaal is verder dat het gebouw oorspronkelijk wit van kleur was, maar door verwering tijdens de Middeleeuwen donker bijkleurde. Vandaar dat het bouwwerk als bijnaam de Zwarte Poort kreeg.
Verdwenen vestingkerk
In de Middeleeuwen is er rond de Porta Nigra een vestingkerk gebouwd, de St. Simeonskerk. Deze kerk werd gebouwd in opdracht van Poppo van Babenberg (ca.986-1047), de toenmalige aartsbisschop van Trier. De kerk was een eerbetoon aan de Griekse kluizenaar Simeon, die in het begin van de elfde eeuw als kluizenaar in de ruïnes van de poort leefde. Â
In de tijd van Napoleon Bonaparte brak men die kerk weer af: in 1804 gelastte de Franse keizer namelijk dat de poort hersteld moest worden zoals deze in de Romeinse Tijd was geweest, dus: zonder kerkgebouw. De twee torens (één compleet, de ander gedeeltelijk) bleven wel behouden. Trier is ook de stad waar in 1818, kort na Napoleon, de filosoof Karl Marx – bekend van het communisme – ter wereld kwam. Hij woonde jarenlang op nog zo’n 100 meter afstand van de Port Nigra.
Plaatsing op de werelderfgoedlijst van de UNESCO
In 1986 werd de Porta Nigra in Trier met enkele andere monumenten in dezelfde Duitse stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Daarmee voegde de Porte Nigra zich in een illuster gezelschap van onder andere de Dom van Keulen en de Abdij van Mont St. Michel.
Â
Bronnen â–¼
Internet
-https://www.moezeldal.nl/trier-porta-nigra.html
-https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-porta-nigra-maakt-trier-uniek~bdb174a8/
-https://www.dw.com/en/largest-roman-city-gate-north-of-the-alps-finally-dated/a-42123937
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Porta_Nigra