Een portret van Rembrandt waarvan men lange tijd dacht dat het door een leerling van de meester werd gemaakt, blijkt toch van de hand van Rembrandt zelf. De eigenaar van het werk, de Britse National Trust, heeft dat maandag bekendgemaakt.
Het schilderij hangt in Buckland Abbey in Devon, het voormalige huis van ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake. Op het werk is de handtekening van Rembrandt te vinden maar zo’n veertig jaar geleden concludeerden deskundigen dat het om een werk van een van Rembrandts leerlingen ging. Onlangs is het werk echter opnieuw uitvoerig onderzocht en daarbij werd gebruik gemaakt van nieuwe informatie over de techniek van de meester. Rembrandt-expert Ernst van de Wetering, voorzitter van het Rembrandt Research Project, concludeert nu dat het om een zelfportret van de meester gaat. De ruwe schildertechniek zou overeenkomen met andere werken uit de vroege periode van de meester.
Later dit jaar wordt het doek schoongemaakt en nader onderzocht. De waarde van het zelfportret wordt geschat op 23 miljoen euro. Het werk zal echter niet verkocht worden. Enkele jaren geleden kwam het doek in bezit van de National Trust. Het was afkomstig uit de nalatenschap van Edna, Lady Samuel van Wych Cross. Haar echtgenoot was een groot verzamelaar van Nederlandse en Vlaamse kunst.
Op het schilderij is Rembrandt te zien met een pet met daarop een grote witte veer. Het doek werd gemaakt in 1635. Rembrandt was toen negenentwintig jaar oud.
Lees ook: Rembrandt, 1661Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw
Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn