Dark
Light

Prehistorisch erf ontdekt bij Rhenen

Auteur:
1 minuut leestijd

Archeologen hebben op een industrieterrein ten westen van Rhenen resten van vermoedelijk een prehistorisch erf ontdekt. De gemeente Rhenen heeft dat maandag bekendgemaakt.

De archeologische opgraving werd gedaan door ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort. Volgens de archeologen zijn er verschillende structuren te herkennen en hebben op het terrein vermoedelijk enkele prehistorische boerderijen gestaan met bijgebouwen en enkele kleine opslaggebouwtjes voor graan of andere oogstgewassen. De gemeente Rhenen:

“Een verhoogde vloer tussen de vier palen en een dak beschermde de opgeslagen oogst tegen vocht en vraat. Deze laatste constructies worden ‘spiekers’ genoemd. Ook zijn enkele relatief grote kuilen aangetroffen met een zeer houtskoolrijke vulling. Wellicht dat zich hier, op een veilige afstand van de gebouwen, brandgevaarlijke activiteiten hebben afgespeeld. Voorlopig wordt de nederzetting in de periode van de Bronstijd gedateerd (circa 2000-800 v. Chr.)”

Aanleiding van het archeologisch onderzoek zijn plannen van de gemeente om drie percelen in de noordoosthoek van het bedrijventerrein uit te geven voor nieuwbouw.

Overzicht van Boeken over archeologie en archeologische opgravingen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×