Prehistorisch erf ontdekt bij Rhenen

Archeologie
Archeologen hebben op een industrieterrein ten westen van Rhenen resten van vermoedelijk een prehistorisch erf ontdekt. De gemeente Rhenen heeft dat maandag bekendgemaakt.

De archeologische opgraving werd gedaan door ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort. Volgens de archeologen zijn er verschillende structuren te herkennen en hebben op het terrein vermoedelijk enkele prehistorische boerderijen gestaan met bijgebouwen en enkele kleine opslaggebouwtjes voor graan of andere oogstgewassen.De gemeente Rhenen:

- advertentie -

Een verhoogde vloer tussen de vier palen en een dak beschermde de opgeslagen oogst tegen vocht en vraat. Deze laatste constructies worden ‘spiekers’ genoemd. Ook zijn enkele relatief grote kuilen aangetroffen met een zeer houtskoolrijke vulling. Wellicht dat zich hier, op een veilige afstand van de gebouwen, brandgevaarlijke activiteiten hebben afgespeeld. Voorlopig wordt de nederzetting in de periode van de Bronstijd gedateerd (circa 2000-800 v. Chr.)

Aanleiding van het archeologisch onderzoek zijn plannen van de gemeente om drie percelen in de noordoosthoek van het bedrijventerrein uit te geven voor nieuwbouw.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: