Prijs voor ‘Honderd jaar Natura Docet’

Foto: Natura Docet

Het boek Honderd jaar Natura Docet van Willem Groothuis is gekozen tot Overijssels Boek van het Jaar 2011 in de categorie non-fictie. Dat meldt de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD).

Het boek – voluit getiteld Honderd jaar Natura Docet: meester Bernink en zijn natuurhistorisch museum – verscheen vorig jaar bij uitgeverij Walburg Pers. Het beschrijft de geschiedenis van het oudste regionale natuurhistorische museum in Nederland: museum Natura Docet in Denekamp. De naam van dit museum betekent letterlijk ‘de natuur onderwijst’.Het museum werd in 1911 opgericht door onderwijzer J.B. Bernink (1878-1954). Deze leraar leidde de bezoekers, die vanuit hele land kwamen, vanaf het begin persoonlijk rond in zijn museum en door de omgeving. Natura Docet ontving onder meer de beroemde natuurbeschermers en veldbiologen Jac. P. Thijsse en E. Heimans, die de natuurstudie in Nederland populair maakten.

- advertentie -

Het museum was gesitueerd in de toen nog bijna ongerepte natuur van Twente, waardoor het voor bezoekers een geliefd uitgangspunt vormde voor excursies en vakanties. Daarnaast diende het museum als uitvalsbasis voor onderzoek en onderwijs door verschillende wetenschappers.

Honderd jaar Natura Docet

Het prijswinnende boek verscheen naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het museum.

De jury koos het boek uit een aanbod van bijna tweehonderd boeken en noemde het boek onder meer een “inspirerend, goed geschreven en welverdiend eerbetoon aan de man die uit het niets het eerste regionale natuurhistorisch museum van Nederland oprichtte”. Uit het juryrapport:

Het is echter niet alleen een biografie van een bevlogen onderwijzer en natuurvorser, maar geeft ook een mooi tijdsbeeld van het vroege natuuronderzoek in Twente en mede-pioniers als Thijsse (Limburg) en Heimans (Zwolle). Tenslotte is het boek een ode aan de schepping van Bernink: Natuurmuseum Natura Docet in Denekamp, Twente.

De prijsuitreiking heeft afgelopen week plaatsgevonden.

Uiteiking van het boek (RTV Oost):

Get Microsoft Silverlight

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: