PVV boos over beeld Lenin bij tentoonstelling

1 minuut leestijd
Lenin wijst de weg naar Tjuchem - Het beeld toen het nog bij Tjuchem stond, 1998 (CC BY-SA 4.0 - RCE - wiki)
Lenin wijst de weg naar Tjuchem - Het beeld toen het nog bij Tjuchem stond, 1998 (CC BY-SA 4.0 - RCE - wiki)

Naar aanleiding van de tentoonstelling De Sovjet Mythe wordt er begin december een groot standbeeld van Lenin naar het Drents Museum in Assen vervoerd. De Drentse PVV heeft hier inmiddels felle kritiek op geleverd.

In de tentoonstelling De Sovjet Mythe staat het Drents Museum stil bij het socialistisch realisme. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw was dit de enige geoorloofde kunstvorm in de Sovjet-Unie. Met behulp van kunst werd een zogenaamde ‘Sovjet Mythe’ gecreëerd. De schilderijen toonden niet de werkelijkheid, maar het communistische toekomstbeeld en ideaal.

Het bijna tien meter hoge beeld van Lenin moet de tentoonstelling opluisteren. Het beeld staat momenteel nog in het Groningse Nieuweschans. De eigenaar, Henk Koop van bouwbedrijf Koop Tjuchem, kocht het na de val van het IJzeren Gordijn.

Deze week werd bekend dat Defensie het standbeeld per militair transport naar Assen zal vervoeren. De Drentse PVV is hier op tegen. In een verklaring zegt PVV-Statenlid Nico Uppelschoten onder meer:

“Het ontbreekt er nog maar aan dat ze er Stalin naast zetten […] Helemaal buiten alle proporties.”

Uppelschoten vindt het “schandalig” dat een “massamoordenaar wordt ingezet als promotie” voor een tentoonstelling. Hij is er ook niet blij mee dat Defensie het transport verzorgt.

Het is overigens niet voor het eerst dat het beeld naar aanleiding van een tentoonstelling wordt getransporteerd. In 2009 was het beeld van Lenin nog te zien in Museum TwentseWelle in Enschede. Daar was toen een tentoonstelling over het leven in de voormalige DDR.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×