Dark
Light

‘PVV-politici moeten wegblijven van dodenherdenkingen’

1 minuut leestijd
Nationaal Monument op de Dam - cc
Nationaal Monument op de Dam - cc

Oud-Tweede Kamerlid Mei Li Vos roept PVV-politici in een opiniestuk op weg te blijven van de dodenherdenkingen. Volgens het voormalig PvdA-Kamerlid moeten de PVV’ers dit doen uit “respect voor de doden en hun nabestaanden”.

Mei Li Vos schrijft in een ingezonden stuk in dagblad Trouw zich te storen aan het verkiezingsprogramma van de PVV. Daarin staat namelijk dat op 4 mei de “slachtoffers van het (nationaal-)socialisme worden herdacht. Meer dan een “woordgrap” volgens Mei Li Vos:

De PVV is bezig de werkelijkheid te reframen en de geschiedenis te herschrijven.”

Het PvdA-lid zat vorig jaar tijdens de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op een stoel naast PVV-lid Fleur Agema. Vos is achteraf tot de conclusie gekomen dat de twee politica daar beiden iets heel anders zaten te herdenken. In haar opiniestuk stelt Vos onder meer de vraag wat de nabestaanden van slachtoffers van oorlogsgeweld moeten denken van politici die op de Dam niet hun geliefden herdenken, maar de “vermeende slachtoffers van het socialisme”.

Volgens de oud-politica stelt de PVV het nationaal-socialisme door de zogenaamde “woordgrap” in het verkiezingsprogramma gelijk aan het socialisme. “Wat moet een nazaat van een socialistische verzetsstrijdster als een vijfde van de Kamerleden vindt dat zijn moeder aan de verkeerde kant stond?”

Het voormalig Kamerlid besluit haar ingezonden stuk uitgesproken:

“PVV-politici zouden uit piëteit voor deze nabestaanden, en omdat ze blijkbaar iets heel anders herdenken, niet naar de herdenking op 4 mei moeten komen. Natuurlijk, er is vrijheid van meningsuiting, je mag alles in je verkiezingsprogramma schrijven wat je wilt, er is geen instantie die optreedt tegen pogingen tot geschiedvervalsing. Maar er is ook nog zoiets als respect voor de doden en hun nabestaanden. Betoon in ieder geval dat beetje respect – door thuis te blijven op 4 mei.”

PVV-leider Geert Wilders heeft via Twitter indirect gereageerd op de oproep van Mei Li Vos:

“Morgen naar de Nationale Herdenking op de Dam. Zal daar met trots de PVV representeren en hoop dat veel andere PVV-ers dat ook gaan doen!”

×