Reis langs de vernietigingskampen van Aktion Reinhard

1 minuut leestijd

Het gereconstrueerde crematorium van Majdanek – Foto: CC/Goku122
Komend najaar gaat er weer een studiereis van de Stichting Sobibor van start. Deelnemers reizen dan, in acht dagen tijd, langs de vernietigingskampen en getto’s van Aktion Reinhard.

Onder de codenaam Aktion Reinhard werden in 1942 en 1943 ongeveer 1,5 miljoen Joden vermoord in de gaskamers van de vernietigingskampen Belzec, Sobibor en Treblinka. Het was een van de grootste niet-militaire operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de studiereis wordt op historische plaatsen de Holocaust in beeld gebracht, zowel vanuit het perspectief van de slachtoffers als dat van de daders en van de omstanders. Daarnaast wordt stilgestaan bij de wijze waarop in Polen, Duitsland en Nederland aan de Holocaust aandacht wordt besteed. Stichting Sobibor organiseert de reizen sinds 2004 in samenwerking met een Duitse en een Poolse zusterorganisatie.

De reis brengt de deelnemers niet alleen langs de drie vernietigingskampen, maar ook bij het voormalige getto van Lublin, het vroegere doorgangsgetto Izbica en het concentratie-en vernietigingskamp Majdanek. Dit laatste kamp is vrijwel geheel in authentieke staat bewaard gebleven is.

Deelnemers reizen eerst per reis naar Lublin. Tot de inval van de Duitsers in 1939 was deze Poolse stad het centrum van het Oost-Europese orthodoxe Jodendom. Lublin is ook de standplaats van de deelnemers aan de studiereis. Er wordt daar overnacht in een klooster.

Kosten voor de achtdaagse studiereis bedragen 850 euro. Dankzij een bijdrage van het Vfonds krijgen studenten een gereduceerd tarief van 550 euro. De reis duurt van 28 september tot en met 6 oktober 2012. Bezoek voor meer informatie en aanmelding de website van de Stichting Sobibor.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×