Rembrandt-portretten bezichtigd door koningspaar

Tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima de portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt bezichtigd. De werken werden recent gezamenlijk door Nederland en Frankrijk aangekocht.

De twee portretten zijn de komende drie maanden in het Louvre in Parijs te bewonderen. Daarna verhuizen ze naar het Rijksmuseum. Hier worden ze gerestaureerd en daarna zijn ze ook drie maanden te zien voor het publiek.

Veelbesproken portretten

Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
Over de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit was de afgelopen maanden veel te doen. Aanvankelijk meldde minister Bussemaker dat de twee werken voor 160 miljoen euro door Nederland zouden worden aangekocht. De Tweede Kamer ging akkoord met de betaling van 80 miljoen euro. Het Rijksmuseum zou de andere helft ophoesten.

Kort hierna werd echter duidelijk dat Frankrijk de beide werken niet zomaar het land uit wilde laten gaan. De schilderijen gezamenlijk aankopen mocht niet vanwege de Franse wet die gezamenlijk bezit niet toestaat. De portretten zijn daardoor afzonderlijk aangekocht door Nederland en Frankrijk. Nederland heeft Maerten in bezit, Frankrijk Oopjen.

- advertentie -

Om ervoor te zorgen dat de stukken bij elkaar blijven zijn in een verdrag tussen beide landen afspraken gemaakt. Zo zullen ze altijd samen worden tentoongesteld, afwisselend in het Rijksmuseum en het Louvre.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: