Dark
Light

Rembrandt-portretten bezichtigd door koningspaar

1 minuut leestijd
Rembrandt-portretten bezichtigd door koningspaar
Rembrandt-portretten bezichtigd door koningspaar (Koninklijk Huis)

Tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima de portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt bezichtigd. De werken werden recent gezamenlijk door Nederland en Frankrijk aangekocht.

De twee portretten zijn de komende drie maanden in het Louvre in Parijs te bewonderen. Daarna verhuizen ze naar het Rijksmuseum. Hier worden ze gerestaureerd en daarna zijn ze ook drie maanden te zien voor het publiek.

Veelbesproken portretten

Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
Over de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit was de afgelopen maanden veel te doen. Aanvankelijk meldde minister Bussemaker dat de twee werken voor 160 miljoen euro door Nederland zouden worden aangekocht. De Tweede Kamer ging akkoord met de betaling van 80 miljoen euro. Het Rijksmuseum zou de andere helft ophoesten.

Kort hierna werd echter duidelijk dat Frankrijk de beide werken niet zomaar het land uit wilde laten gaan. De schilderijen gezamenlijk aankopen mocht niet vanwege de Franse wet die gezamenlijk bezit niet toestaat. De portretten zijn daardoor afzonderlijk aangekocht door Nederland en Frankrijk. Nederland heeft Maerten in bezit, Frankrijk Oopjen.

Om ervoor te zorgen dat de stukken bij elkaar blijven zijn in een verdrag tussen beide landen afspraken gemaakt. Zo zullen ze altijd samen worden tentoongesteld, afwisselend in het Rijksmuseum en het Louvre.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×