Schilderijen Rembrandt radioactief gemaakt voor onderzoek

Onderzoekers willen niet veel weten over de werken van Rembrandt van Rijn, ze willen álles weten. In Duitsland zijn schilderijen van de Hollandse Meester recent zelfs blootgesteld aan radioactieve straling om verschillende elementen in de verflagen zichtbaar te maken.

Het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) werkte de afgelopen vijf jaar nauw samen met de Gemäldegalerie in Berlijn aan de totstandkoming van The Rembrandt Database, een Engelstalig platform waarop musea en onderzoeksinstellingen uit binnen-en buitenland informatie en onderzoeksmateriaal over Rembrandt-schilderijen delen. Meer dan 12.000 documenten van 215 schilderijen in 25 instituten, waaronder The Metropolitan Museum of Art in New York en het Rijksmuseum in Amsterdam, staan nu online.

De Gemäldegalerie in Berlijn is het enige museum in de wereld dat systematisch gebruik kan maken van zogenaamde neutronen activeringsautoradiografie. Met deze onderzoekstechniek worden schilderijen in een kernreactor tijdelijk radioactief gemaakt, waardoor elementen in de verflagen zichtbaar worden. Deze resultaten helpen de schildertechniek van de kunstenaar te verklaren. Zo is het museum erachter gekomen dat Suzanna door de ouderlingen belaagd uit 1635-1647 voor een groot deel is overschilderd door de achttiende-eeuwse Engelse kunstenaar Sir Joshua Reynolds.

Lees ook: Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw
Boek: De schatten van Rembrandt – Het verhaal van zijn leven en werk

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: