TuinTuin

Replica Cameeëntiara van Joséphine even te zien in Hermitage

Bij de Hermitage in Amsterdam is tot begin juli een replica te zien van de wereldberoemde Cameeëntiara van Joséphine de Beauharnais. Napoleon liet dit bijzondere sieraad bij de Parijse hofjuwelier Marie-Étienne Nitot maken en schonk de tiara aan Joséphine toen ze zijn keizerin werd.


Het sieraad werd via haar zoon Eugène de Beauharnais geërfd door haar kleindochter Josephine von Leuchtenberg, die trouwde met koning Oscar I van Zweden. Vandaag de dag is het de trots van het Zweedse koninklijk huis.

Prinses Sybilla, moeder van de huidige koning Karel XVI Gustaaf, begon de traditie om de kroon als bruidskroon te dragen. Koningin Silvia en kroonprinses Victoria dragen de juwelen van Joséphine met trots.

Replica

De juwelen van het Zweedse hof mogen niet reizen. Er is echter wel een natuurgetrouwe replica, vervaardigd door Ineke Broekarts-van Lomwel, René Brus en (graveringen) Werner Köhler. Tot zondag 5 juli te zien in de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine.

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De Slag der Zilveren Helmen (1914)

  De Slag der Zilveren Helmen (1914)

  De Slag der Zilveren Helmen. Enkele dagen na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vond te Halen een gewapend treffen plaats tussen eenheden van het Belgisch leger en Duitse ruiterkorpsen. Lees verder »
 • De biografie van de duivel

  De biografie van de duivel

  De duivel is in religieuze geschriften en retoriek al eeuwenlang als kwaadwillend wezen aanwezig. Hij kreeg allerlei namen toebedeeld, zoals Lucifer, Beëlzebub, Satan, Mefistofeles, De Tegenstander, Demon, Antichrist, Iblis of … Lees verder »
 • Crisis in de Bronstijd

  Crisis in de Bronstijd

  Ruim drieduizend jaar geleden, tijdens de late Bronstijd in het Midden-Oosten (3000-1200 v.Chr.), stortte de ene na de andere mediterrane samenleving in elkaar. Invasies, oorlogen, plunderingen en economische neergang grepen … Lees verder »
 • ‘Koeterwaals spreken’ – Betekenis van de uitdrukking

  ‘Koeterwaals spreken’ – Betekenis van de uitdrukking

  Wie koeterwaals spreekt, is maar slecht te volgen. Hij of zij kraamt namelijk onbegrijpelijke of onverstaanbare taal uit. Er zijn mensen die denken dat ‘koeterwaals spreken’ iets te maken heeft … Lees verder »
Meer tips ➱