Dark
Light

Replica Cameeëntiara van Joséphine even te zien in Hermitage

Auteur:
1 minuut leestijd
Replica van de Cameeëntiara van Joséphine de Beauharnais
Replica van de Cameeëntiara van Joséphine de Beauharnais

Bij de Hermitage in Amsterdam is tot begin juli een replica te zien van de wereldberoemde Cameeëntiara van Joséphine de Beauharnais. Napoleon liet dit bijzondere sieraad bij de Parijse hofjuwelier Marie-Étienne Nitot maken en schonk de tiara aan Joséphine toen ze zijn keizerin werd.

Het sieraad werd via haar zoon Eugène de Beauharnais geërfd door haar kleindochter Josephine von Leuchtenberg, die trouwde met koning Oscar I van Zweden. Vandaag de dag is het de trots van het Zweedse koninklijk huis. Prinses Sybilla, moeder van de huidige koning Karel XVI Gustaaf, begon de traditie om de kroon als bruidskroon te dragen. Koningin Silvia en kroonprinses Victoria dragen de juwelen van Joséphine met trots.

Replica

De juwelen van het Zweedse hof mogen niet reizen. Er is echter wel een natuurgetrouwe replica, vervaardigd door Ineke Broekarts-van Lomwel, René Brus en (graveringen) Werner Köhler. Tot zondag 5 juli te zien in de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×