Replica HMS Bounty gezonken door orkaan

1 minuut leestijd

De replica van het historische zeilschip HMS Bounty is maandag als gevolg van de orkaan Sandy voor de kust van North-Carolina gezonken. De Amerikaanse kustwacht heeft dat bekendgemaakt.

Kapitei Bligh wordt van zijn schip gezet – Robert Dodd , 1790
De HMS Bounty werd in 1784 gebouwd in Groot-Brittannië. De driemaster is vooral bekend vanwege een opstand die in 1789 in de buurt van Tahiti op het schip uitbrak. Tijdens deze muiterij, waarom die uitbrak is nooit helemaal duidelijk geworden, overmeesterden enkele opstandigen hun kapitein, William Bligh.

De kapitein werd samen met achttien bemanningsleden in een sloep gezet terwijl de opstandelingen op de HMS Bounty. Voor hen was terugkeren naar Engeland echter geen optie en daarom vestigden ze zich na enkele omzwervingen op het eiland Pitcairn, in de naar de driemaster vernoemde Bounty Bay.

De replica van de HMS Bounty werd gebouwd naar aanleiding van de film Mutiny on the Bounty uit 1962. In deze film met Marlon Brando in de hoofdrol werd het verhaal van de opstand verteld. De replica was hierna nog in veel andere films te zien, waaronder in de Pirates of the Caribbean-reeks.

Het schip probeerde de afgelopen dagen uit de greep van orkaan Sandy te blijven. Maandag ontstonden er echter grote problemen en maakte het schip door hoge golven water. De bemanningsleden stapten over in twee reddingsboten. Veertien bemanningsleden van het schip werden maandag door de kustwacht gered. Enkele uren later werd nog een vrouwelijk bemanningslid uit het water gehaald, maar zij overleed in het ziekenhuis. De kapitein van het schip is nog altijd niet gevonden.

Reddingsactie van de Amerikaanse kustwacht:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×