Dark
Light

Replica van het Achterhuis gemaakt voor Anne Frank-tentoonstelling in New York

2 minuten leestijd
Toegang tot het Achterhuis in Amsterdam
Toegang tot het Achterhuis in Amsterdam - © Anne Frank House / Cris Toala Olivare

Speciaal voor een expositie in New York, samengesteld door de Anne Frank Stichting, wordt een replica gemaakt van het Achterhuis, de locatie waar Anne Frank, haar familie en vier andere Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten.

De tentoonstelling zal te zien zijn bij het Center for Jewish History in Manhattan en wordt geopend op 27 januari, Holocaust Memorial Day. Dit jaar wordt die dag herdacht dat Auschwitz tachtig jaar eerder werd bevrijd.

Omslag van het dagboek van Anne Frank
Omslag van het dagboek van Anne Frank
Het Achterhuis wordt in het Brabantse Erp op ware grootte nagebouwd en zal in New York compleet ingericht worden in de stijl van de onderduikperiode. Naast de replica bevat de tentoonstelling meer dan honderd originele collectiestukken uit de collectie van de Anne Frank Stichting, waaronder Anne Franks eerste fotoalbum en een handgeschreven uitnodiging die Anne Frank stuurde aan haar vriendin Jacqueline van Maarsen voor een filmvoorstelling bij haar thuis (in 1942 was het Joden door anti-Joodse maatregelen verboden om naar de bioscoop te gaan).

Verder worden verschillende versjes getoond die Anne Frank schreef in de poëziealbums van haar vriendinnen. Ook zal een replica getoond worden van Anne Franks beroemde rood-geruite dagboek. Het originele dagboek blijft in het Anne Frank Huis in Amsterdam.

Context

Schoolfoto van Anne Frank in december 1941.
Schoolfoto van Anne Frank in december 1941.
De tentoonstelling wil het verhaal van Anne Frank (1929-1945) in de context van de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging plaatsen. Bezoekers worden meegenomen van haar vroege jaren in Frankfurt am Main en de verhuizing naar Amsterdam, tot de onderduikperiode in het Achterhuis en uiteindelijk de arrestatie en deportatie naar de concentratiekampen Westerbork, Auschwitz-Birkenau en Bergen-Belsen.

Anne Frank stierf begin 1945 in dit laatste kamp, kort voor de bevrijding. Haar vader, Otto Frank, was de enige van de acht onderduikers die de oorlog overleefde. Na zijn terugkeer uit Auschwitz zorgde hij ervoor dat het zijn dochters dagboek werd uitgegeven en haar levensverhaal bekend werd bij een groot publiek.

Bewustwording

De tentoonstelling richt zich speciaal op jongeren, om hen bewust te maken van de gevaren van antisemitisme en te doordringen van de noodzaak om op te komen voor gelijke rechten en een vrije samenleving. Studenten in de regio New York kunnen de expositie straks gratis bezoeken. Ronald Leopold, algemeen directeur van de stichting:

De woorden van Anne Frank blijven inspireren. Haar stem dragen wij, bijna tachtig jaar later, nog altijd wereldwijd uit. Anne Frank was één van de anderhalf miljoen kinderen die werden vermoord door de nazi’s en hun medestanders, alleen omdat zij Joods waren. Als Anne Frank Stichting hebben wij de verantwoordelijkheid om met name jonge mensen kennis te laten maken met de ontstaansgeschiedenis van het antisemitisme, de verdere ontwikkeling ervan en hoe dit de nazi-ideologie voedde die uiteindelijk leidde tot de Holocaust.

×