Archeologen hebben aan de voet van de Domtoren in Utrecht de resten van een bisschoppelijke paleis gevonden. Het hoofd van de archeologische dienst van Utrecht heeft dat vandaag laten weten.
Archeologen wisten dat er ergens resten van het paleis te vinden moesten zijn, maar de exacte locatie was niet bekend. De opgravingen zijn gedaan in het museum van Speelklok tot Pierement dat binnenkort wordt verbouwd. Onderzoekers zijn niet alleen blij dat ze het paleis hebben weten te lokaliseren maar ook dat ze nu ongeveer kunnen vaststellen wanneer het is gebouwd. Gevonden scherven tonen aan dat het paleis is gebouwd in de elfde eeuw. Dit in opdracht van de bisschop van Utrecht.
Castellum
Ook werden de resten van een castellum (Romeinse legerpost) uit de tweede eeuw gevonden die voorheen op de plek van het paleis heeft gestaan. Deze moest in de elfde eeuw plaats maken voor het bisschoppelijk paleis.
De opgraving werd gedaan omdat het restauratieatalier van museum van Speelklok tot Pierement wil gaan bouwen op de plek van de ontdekking. Door die bouw hoeft men overigens niet te vrezen dat het stukje Utrechtse geschiedenis verloren gaat. Het museum is van plan door middel van een glasplaat of luik het fundament in haar atelier te integreren. De resten van het paleis blijven zo zichtbaar voor het publiek.
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Utrecht