Dark
Light

Rijk wil historische monumenten verkopen

Auteur:
1 minuut leestijd

Monument ter herinnering aan de Slag bij Heiligerlee
Het Rijksmonument Graaf Adolf in Heiligerlee staat te koop. Het monument werd vorig jaar nog gerestaureerd en staat er nu piekfijn bij. Afgelopen jaar werd de ‘Slag bij Heiligerlee’ herdacht. De slag vond 444 jaar geleden plaats. Het monument herdenkt de Slag bij Heiligerlee (1568).

Ook wil het Rijk af van De Naald in Apeldoorn. Dat monument werd in 1901 door de Apeldoornse bevolking geschonken aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik, ter gelegenheid van hun huwelijk.

In 2009 hield de Naald de schade voor de koninklijke familie beperkt toen Karst Tates met zijn Suzuki Swift dwars door de dranghekken reed in de richting van de koninklijke bus die, ter gelegenheid van Koninginnedag, onderweg was naar paleis Het Loo. Hij doodde zeven mensen en stierf zelf aan zijn verwondingen.

Het Rijk wil in totaal vierendertig Rijksmonumenten afstoten. Ook de grafmonumenten van de zeehelden Tromp en Piet Hein staan in de etalage. Kopers moeten wel verplichtingen overnemen.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×