Het Rijksmuseum heeft op de veiling van de nalatenschap van koningin Juliana een tot nu toe onbekend werk van hofbeeldhouwer Jean-Louis Van Geel (1787-1852) ontdekt. De conservator beeldhouwkunst van het museum spreekt van een “(kunst)historische verrassing”.
In de RAI in Amsterdam worden momenteel voormalige eigendommen van koningin Juliana geveild. In de catalogus van de veiling werd het ontdekte werk van Van Geel nog toegeschreven aan de Vlaamse beeldhouwer Louis Royer (1793-1868).
In werkelijkheid, zo ontdekte het Rijksmuseum, gaat het om een werk van hofbeeldhouwer Jean-Louis Van Geel.
Het door het Rijksmuseum aangekochte sculptuur is 48 centimeter hoog en stelt de staatkundige vereniging van Nederland en België voor in de periode tussen 1815 en 1830. Het is gesigneerd als L. van … 1816.
Te zien zijn twee vrouwenfiguren in antieke kleding die elkaars handen vasthouden. Als teken van eendracht is in het midden de Nederlandse Leeuw te zien. De rechterfiguur stelt volgens het museum de Noordelijke Nederlanden voor. Dit vrouwenfiguur heeft een mercuriusstaf (handel) en een ploeg (landbouw) bij zich. De linkerfiguur zou de Zuidelijke Nederlanden moeten voorstellen.
Beeldhouwer Jean-Louis van Geel, volgens het Rijksmuseum één van de belangrijkste neoclassicistische beeldhouwers in de Nederlanden, werd in 1816 benoemd tot hofbeeldhouwer van Prins Willem, de latere koning Willem II. Vanaf 1821 kreeg hij grote koninklijke opdrachten waaronder de beroemde monumentale leeuw van het monument van Waterloo. Vermoedelijk was het nu ontdekte werk een ontwerp voor een nooit uitgevoerd monument.
Gijs van der Ham, waarnemend hoofd afdeling Geschiedenis Rijksmuseum, zegt het volgende over het ontdekte beeld:
Het is een positief beeld. De twee vrouwen die beide landen verbeelden houden elkaars hand innig vast, de leeuw aan hun voeten is de rust zelve. Het beeld toont de wens, de werkelijkheid bleek al snel veel minder rooskleurig. Van de Belgische opstand in 1830 en de hierop volgende scheiding bezit het museum vele voorbeelden, van de korte eenheid tussen beide landen bijna niets. Ook hierom is dit beeld een welkome aanvulling en zal het in de vaste presentatie een ander verhaal kunnen vertellen.
De sculptuur krijgt een plek in de Waterloozaal van het Rijksmuseum. In deze zaal is vanaf de heropening van het hoofdgebouw van het museum in 2013 ook het schilderij van de Slag bij Waterloo van Jan Willem Pieneman te zien.