Week van de koloniale geschiedenis

Rijkssubsidie maakt restauratie Woudagemaal mogelijk

Woudagemaal bij Lemmer – Foto: RCE
Dankzij een rijkssubsidie van bijna 1,9 miljoen euro kan het Woudagemaal bij Lemmer gerestaureerd worden. Het Woudagemaal is een van de negen Nederlandse werelderfgoederen.

Woensdag werd een begin gemaakt met de restauratie. De eerste vloeddeur van het 1920 daterende gemaal werd toen gelicht. De deur gaat naar een restauratiebedrijf voor verder onderzoek. Na dit onderzoek zal er een plan gemaakt worden voor de restauratie van alle acht vloeddeuren.

Het ir. D.F. Woudagemaal dateert uit 1920 en is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

- advertentie -Het gemaal is vernoemd naar Dirk Frederik Wouda (1880-1961), een voormalig hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Friesland. Deze Woude ontwierp het gemaal in de stijl van de Amsterdamse School. De schoorsteen van het gemaal is maar liefst zestig meter hoog.

Bij extreem hoge waterstanden brengt Waterschap Friesland de ‘stoomkathedraal’ tot leven om in enkele dagen een geweldige hoeveelheid overtollig water uit de Friese boezem naar het IJsselmeer te pompen. Gerard Troost, specialist molens en waterbouwkundige werken bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE):

Je kunt de aanstaande restauratie vergelijken met die van de molens in Kinderdijk, ook Unesco werelderfgoed. Veel gebreken onder water komen overeen en omvang en kosten zijn vergelijkbaar.

De komende tijd zullen niet alleen de vloeddeuren van het gemaal gerestaureerd worden. Ook de (onder water) restauratie van metsel- en betonwerk (machinehal inclusief machinerie) is van start gegaan.

De restauratie wordt mogelijk gemaakt door geld uit de Restauratieregeling monumenten 2010 en 2011 voor grootschalige projecten. Het is de laatste beschikking volgens de restauratieregeling, waarvoor in totaal 46 miljoen euro beschikbaar was gesteld.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: