Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Rijksuniversiteit betrokken bij tentoonstelling Dode Zee-rollen

1 minuut leestijd

Fragment met een tekst uit Jesaja
De Rijksuniversiteit Groningen ondersteunt het Drents Museum in Assen bij de grote tentoonstelling over de Dode Zee-rollen die vanaf de zomer van 2013 in het museum te zien is. De twee partijen ondertekenen dinsdag een samenwerkingsovereenkomst.

De universiteit gaat het Drents Museum ondersteunen met inhoudelijke kennis en ervaring, luidt het in een verklaring. Mladen Popović, directeur van het Qumran Instituut van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, wordt gastconservator.

In die functie wordt hij eindverantwoordelijk voor de inhoudelijke vormgeving van de tentoonstelling.

De Dode Zee-rollen worden beheerd door de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten (IAA). De eerste manuscripten werden in 1947 bijtoeval ontdekt door de Bedoeïne-herder Mohammed ed-Dib die bij Qumran op zoek was naar een verdwaald schaap. De teksten zijn geschreven in het Hebreeuws, Aramees en Grieks en dateren uit de periode van ongeveer 250 voor Christus tot ongeveer 50 na Christus. Ze zijn van groot belang voor de kennis over het ontstaan van de tekst van het Oude Testament.

Het Drents Museum is drie jaar bezig geweest om de expositie naar Nederland te halen. Eind 2011 verleende de IAA uiteindelijk toestemming. Het museum hoopt dat de tentoonstelling (2 juli 2013 t/m 5 januari 2014) ongeveer 200.000 bezoekers zal trekken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.406 actieve abonnees)

"Geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken voor een breed publiek."

Meer informatie over ons project