Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een kostbaar kalkstenen mannenportret uit de vijfde eeuw voor Christus aangekocht. Het portret is afkomstig van Cyprus en volgens het museum van zeldzaam hoge kwaliteit.
Het museum betaalde 200.000 euro voor het beeld. Het kon de grote aankoop mede doen dankzij steun van de Vereniging Rembrandt (80.000) en de BankGiro Loterij (60.000). De overige 60.000 euro financierde het museum uit eigen middelen.
Het portret is tijdelijk te bewonderen in de centrale hal van het museum en krijgt in 2015 een prominente plek in de te vernieuwen Griekse afdeling.
Griekse archaïche beeldhouwkunst
Volgens het RMO zijn in Europa zijn voorbeelden van Griekse archaïche beeldhouwkunst (6de-5de eeuw v.Chr.) van vergelijkbare kwaliteit alleen te vinden in de collecties van het British Museum en het Louvre.
Het portret maakte ooit deel uit van een levensgroot staand beeld. Waarschijnlijk stond het opgesteld bij een tempel of heiligdom, en was het een geschenk voor de godheid die daar werd aanbeden. Vanwege de grote afmetingen was het een kostbaar beeld. De schenker behoorde volgens kenners tot een van de aanzienrijke families van het vijfde-eeuwse Cyprus. In die periode stond het eiland onder bewind van de Perzen, die naast hun gezag ook hun beeld- en vormentaal meenamen naar het Griekse eiland.
Naast de typische Grieks-Archaïsche stijlkenmerken zoals de amandelvormige ogen en glimlachende mond, heeft het een gestileerde golvende baard en een kapsel volgens de mode van het Perzische hof.
Via een Franse archeologische expeditie in Cyprus kwam het portret in de jaren zestig van de negentiende eeuw terecht in het Louvre. Vervolgens werd het in 1870 geschonken aan de Fransman Hector-Martin Lefuel (1810-1880), als dank voor zijn werk als architect bij de restauratie van Louvre. In 2003 is het kunstwerk door de erven Lefuel ter veiling aangeboden.