Romeins massagraf vol babylijkjes gevonden

1 minuut leestijd

In Buckinghamshire is een massagraf met bijna honderd babylijkjes gevonden. Volgens archeologen wijst de vondst erop dat zich op deze locatie een Romeins bordeel heeft bevonden. Dat meldt de BBC.

In 1912 werd het massagraf al ontdekt door de archeoloog Alfred Heneage Cocks. Deze archeoloog trof de lichaamsresten aan tijdens opgravingen bij de zogenaamde Romeinse Yewden-villa in Hambledon. Hij legde de vondst vast op foto en verzamelde de beenderen. Zijn verzameling, bestaande uit ongeveer driehonderd dozen materiaal, werd onlangs weer ontdekt in het Buckinghamshire County Museum.

De 97 babylijkjes die werden gevonden zijn allemaal bijna even oud, waardoor uitgesloten lijk dat de baby’s een natuurlijke dood stierven. Ze kwamen ongeveer tweeduizend jaar geleden om het leven. In deze tijd was de kindersterfte hoog, maar omdat er geen resten zijn gevonden van oudere en grotere kinderen achten de onderzoekers het niet waarschijnlijk dat ze een natuurlijke dood stierven.

Volgens de Britse archeoloog Jill Eyers duidt de massamoord op ongewenste baby’s erop dat de baby’s afkomstig waren van een bordeel dat in de buurt van het graf gevestigd moet zijn geweest, vermoedelijk in de Yewden-villa. “Met weinig tot geen effectieve anticonceptie kwamen ongewenste zwangerschappen in bordelen zeer regelmatig voor”, zegt ze tegen de BBC. Bovendien werden baby’s in de Romeinse tijd pas als volwaardig mens gezien als ze een jaar of twee waren. Tegen babymoord werd in die tijd dan ook heel anders aangekeken dan nu, verteld de archeoloog. Die jonge baby’s kregen om dezelfde reden ook geen volwaardig graf.

Op de gevonden botten wordt nu DNA-onderzoek uitgevoerd zodat de eventuele onderlinge relatie tussen de baby’s vastgesteld kan worden. Ook hopen de onderzoeker met zekerheid vast te kunnen stellen wat het motief was van de moorden. Het onderzoek wordt in juli en augustus uitgezonden op BBC 2, bij de archeologie-serie Digging for Britain.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×