Dark
Light

Resten Romeins woongebouw blootgelegd in Kapelle

Auteur:
1 minuut leestijd
Deel van de gevonden constructie (ADC Archeoprojecten)
Deel van de gevonden constructie (ADC Archeoprojecten)

Tijdens een archeologische opgraving in Kapelle (Zeeland) is een voor Zeeland unieke Romeinse vindplaats blootgelegd. De resten van het blootgelegde houten gebouw uit de late tweede of vroege derde eeuw zijn uniek. Niet eerder zijn in Zeeland op het veen namelijk dergelijke resten gevonden in niet-militaire context, maar gerelateerd aan bewoning.

Foto: ADC Archeoprojecten
Foto: ADC Archeoprojecten
De vondst is gedaan op bedrijventerrein Smokkelhoek. Bij een archeologisch vooronderzoek werden hier in 2006 ook al vondsten gedaan. Senior archeoloog Niels Bouma van ADC Archeoprojecten over de vorige week blootgelegde resten van het houten Romeinse gebouw:

“De wijze van funderen is bijzonder en afwijkend ten opzichte van reeds bekende nederzettingen en huisplaatsen (die dan wel een oudere datering hebben) in de vorm van liggende balken ondersteund door daaronder gelegen dwarsbalkjes.”

Het gebouw heeft een lengte van ongeveer 16,8 meter en een breedte van bijna zeven meter. Het lijkt ten minste twee bouwfasen te hebben gehad waarbij een fase met vlechtwerkwanden is vervangen door een constructie van liggende balken met dwarsbalken daaronder.

Ten noorden en oosten van het gebouw vonden archeologen verschillende stukken bewerkt hout in de vorm van aangepunte palen en balken met uitsparingen die onderin een geul zijn gedumpt.

Foto: ADC Archeoprojecten
Foto: ADC Archeoprojecten

Importaardewerk

Qua vondstmateriaal troffen de archeologen vooral veel aardewerk, maar ook dakpannen, tegels, maalsteenfragmenten en een mooi blauw glazen kraaltje aan. Bouma:

“Het leuke aan het aardewerk is dat het vrijwel alleen maar importaardewerk betreft. Het gebouw is niet door middeleeuwse moernering verstoord, alhoewel ze de constructie tot op vijf meter genaderd zijn. Het grote aantal Romeinse vondsten in de middeleeuwse moerneringsputten direct ten zuiden van het gebouw geeft wel aan dat een deel van de huisplaats waarschijnlijk toch is verstoord. Een laatste bijzondere vondst is een verzameling van misschien wel vijftien tot twintig half tot driekwart complete kogelpotten die de moerneerders in de moerneringsputten hebben achtergelaten/gedumpt.”

Afbeeldingen van het gevonden aardewerk zijn nog niet beschikbaar. Deze objecten zijn afkomstig uit klei op veengrond en daardoor erg vies. Het aardewerk moet daarom eerst grondig gewassen worden.

Boek: Romeinse sporen – Het relaas van de Romeinen in de Benelux met 309 vindplaatsen om te bezoeken

×