Bij archeologische opgravingen bij het Zuid-Hollandse Valkenburg, is een Romeinse inscriptie gevonden. De tekst staat op een van de palen van een oude Romeinse weg en dateert hoogstwaarschijnlijk uit het jaar 125 na Christus. Volgens de onderzoekers is de vondst uniek voor Nederland. De ontdekking is gedaan langs het traject van de huidige N206.
Het gaat om het stempel COH II CR, letterlijk Cohors II Civium Romanorum, van het tweede cohort van de Romeinse burgers. Dit was een gespecialiseerde eenheid van het Romeinse leger van vijfhonderd man, die als aannemer fungeerde voor het uitvoeren van allerlei bouwwerkzaamheden. De inscriptie laat volgens de onderzoekers zien dat de Romeinse weg heel systematisch is gebouwd. Op grote schaal zijn bomen van dezelfde dikte en lengte gekapt, uit een speciaal kweekbos. Vermoedelijk kon dit hout als een soort doe-het-zelf bouwpakket besteld worden. Het hout werd gebundeld en naar de bouwplaats gebracht en daar met een Romeinse heimachine in de grond geheid. De constructie van de Romeinse Weg was een militair bouwproject zonder weerga in de geschiedenis van de Lage Landen, aldus de bij dit onderzoek betrokken archeologen.
Jasper de Bruin, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, is enthousiast over de vondst:
“Tot voor kort was niet bekend of de Romeinse weg door soldaten, burgers, de lokale bevolking of misschien wel slaven werd gebouwd. Nu blijkt dat bijna 2000 jaar geleden het tweede cohort van de Romeinse burgers de Romeinse weg aanlegden bij Valkenburg, die als voorganger van de huidige RijnlandRoute gezien kan worden.”
In totaal zijn er ruim 470 palen gelicht. Op slechts één paal is een inscriptie aangetroffen. De onderzoekers hebben naar aanleiding van de vondst ook weer nieuwe vragen.
“Zoals in welk deel van het bouwproces was het tweede cohort actief? Waren er nog andere eenheden die aan deze weg bouwden?”
Deze en andere vragen worden verwerkt in het archeologisch onderzoek, dat wordt uitgevoerd door ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort. De archeologen worden hierbij ondersteund door medewerkers van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO), de Universiteit Leiden en vrijwilligers. In 2020 worden de resultaten van het archeologisch onderzoek gepubliceerd.
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk