Dark
Light

Romeinse scheepswrakken gevonden bij Griekenland

Auteur:
1 minuut leestijd

In diepe wateren voor de Griekse westkust zijn twee scheepswrakken uit de Romeinse tijd gevonden. Behalve de wrakken werden op de zeebodem ook scherven aardewerk en een marmeren vaas aangetroffen.

Eén van de schepen vervoerde amfora’s die in Noord-Afrika werden geproduceerd en was waarschijnlijk onderweg naar Griekenland na een stop in Italië. De scheepswrakken werden gevonden op ongeveer 1,3 kilometer diepte. Volgens het Griekse ministerie van Cultuur zijn nooit eerder zo diep in de Middellandse Zee wrakken uit de oudheid gevonden. Normaliter worden gezonken schepen aangetroffen op een diepte van dertig tot veertig meter.

Dat de twee schepen in veel dieper water zijn gevonden, strookt ook niet met een gangbare theorie dat zeilschepen in de oudheid het liefst routes volgden die dicht langs de kust liepen. Ze zouden zich niet graag op open zee begeven.

De archeologische vondst werd eerder deze maand gedaan tijdens een inspectie van het gebied waar de Grieks-Italiaanse gasleiding zal worden afgezonken. Deze gasleiding zal lopen langs de eilanden Corfu en Paxos in de Ionische Zee.

~ Natascha NeefParakalo

×