Week van de koloniale geschiedenis

Rotterdam herdenkt deportatie Joden

In Rotterdam is maandag herdacht dat tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden vanuit een loods in Rotterdam werden gedeporteerd naar concentratiekampen.

De herdenking vond plaats op de locatie waar zich destijds Loods 24 bevond. Die loods werd tijdens de oorlog door de Duitser enige tijd als verzamelplaats gebruikt voor de deportatie van Joden. Het overgrote deel van deze Joden werd in Sobibór en Auschwitz-Birkenau vermoord. Vanaf 1942 werden vanuit Rotterdam in totaal 12.000 Joodse Nederlanders gedeporteerd.

De herdenking vond plaats bij het enige nog resterende muurdeel van de loods. Er werden onder meer kransen gelegd namens Joodse organisaties en de gemeente Rotterdam. Ook werden er gedichten voorgelezen bij het Joods monument Loods 24

Loco-burgemeester Korrie Louwes tijdens de herdenking:

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: