Dark
Light

Ruim 300.000 extra Brabantse boeven ‘gevangen’ in archief

1 minuut leestijd
Boeven en boefjes op blad uit inschrijvingsregister liggend (BHIC)
Boeven en boefjes op blad uit inschrijvingsregister liggend (BHIC)

Kruimeldieven, moordenaars, maar ook stropers en pyromanen… Er waren al 100.000 boeven van de Brabantse strafgevangenissen (1812-1925) online doorzoekbaar op naam, leeftijd, geboorteplaats en misdrijf. Maar dankzij onze gedreven en nauwkeurige vrijwilligers is dit Brabantse ‘geboefte’ met maar liefst 300.000 boeven uitgebreid. De inschrijvingsregisters van de Brabantse Huizen van Bewaring staan nu namelijk ook online bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Twee boeven - Afb: BHIC
Twee boeven – Afb: BHIC
In november 2015 startte het BHIC zijn tweede ‘boevenproject’ via de crowdsourcingswebsite VeleHanden.nl. Via deze website kan iedereen vanuit huis meehelpen met het invoeren van gegevens die voorkomen in onze archieven.

Bijna 300 thuiswerkers hielden zich afgelopen tijd bezig met het opsporen en invoeren van boeven uit de inschrijvingsregisters van de Huizen van Bewaring.

Grote én kleine ‘boefjes’

Deze strafinrichtingen waren bestemd voor mensen die bijvoorbeeld wegens overtredingen tot een gevangenisstraf waren veroordeeld, voor gegijzelden wegens schulden, voor personen die nog terecht moesten staan, voor passanten en ook voor mensen die op verzoek van familie wegens verkwisting of wangedrag waren opgesloten. Kortom, niet alleen de spreekwoordelijke grote jongens, maar ook gewone burgers die een keer de fout waren ingegaan.

De lijvige inschrijfboeken van de Huizen van Bewaring zijn een mooie bron voor stamboomonderzoekers, maar ook bijvoorbeeld sociologen en criminologen kunnen de boeken gebruiken. Ze bevatten namelijk de naam, geboortedatum, -plaats en het beroep van honderdduizenden gevangenen – mannen en vrouwen – maar ook informatie over de veroordeling door een rechtbank en het begane misdrijf. Bovendien bevatten veel registers signalementen van gevangenen en gegevens over ouders, burgerlijke staat, genoten onderwijs en gedrag in de gevangenis.

Bezoek het archief via: www.bhic.nl/boeven
Overzicht van Boeken over genealogie en stamboomonderzoek

×