Scheepswrak uit 1901 gevonden bij Golden Gate Bridge

Vlakbij de beroemde Golden Gate Bridge in de Amerikaanse staat Californië is het wrak van een passagiersschip gevonden. Het schip, de SS City of Rio de Janeiro, zonk in 1901 en lange tijd was niet duidelijk waar het wrak zich bevond.


Toen de de SS City of Rio de Janeiro zonk, bestond de Golden Gate Bridge nog niet. De 2737 meter lange brug, die het schiereiland van San Francisco met Marin County verbindt, werd pas in 1937 geopend voor het verkeer.

Het schip voer op de lijndienst tussen San Francisco en Hongkong en botste op 22 februari 1901 bij mistig weer op een rots. Binnen tien minuten zonk het vaartuig naar de bodem. Van de 210 opvarenden, het merendeel Chinese immigranten, overleefden er slechts 82 het ongeluk.

Er is lange tijd gezocht naar het wrak. Recent wist een onderzoeksteam het schip te lokaliseren en er sonarfoto’s van te maken. Het schip ligt op enkele honderden meters van de Golden Gate Bridge, op zo’n negentig meter onder het wateroppervlak.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: