Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft een tentoonstelling samengesteld over de geschiedenis van Sicilië, getiteld: Sicilië en de zee. Duik in het verleden.
Sicilië was eeuwenlang ankerplaats voor zeehelden, piraten, ambitieuze Feniciërs, wijnhandelaren, vrijbuiters, landverhuizers, pionierende Grieken en vissers, zo stelt het museum. Op en rond Sicilië kwamen verschillende culturen en beschavingen samen. De uitwisseling van goederen en gedachten ging er hand in hand.
De wateren rond het mediterrane eiland zijn bezaaid met wrakken vol duistere, wonderschone objecten. De geschiedenis ligt er letterlijk voor het opduiken. Wim Hupperetz, directeur Allard Pierson Museum:
‘Sicilië is opnieuw middelpunt van migraties en een clash van culturen, zoals het al eeuwen is. Die geschiedenis ligt op de zeebodem en is de afgelopen decennia opgedoken. Deze schatten worden nu voor het eerst getoond in dit internationale project.’
Archeologen doen al jaren onderzoek in de zee rondom het eiland. Honderden scheepswrakken zijn inmiddels in kaart gebracht en onderzocht. In de tentoonstelling draait alles om de vondsten uit zes van deze wrakken. Bezoekers krijgen onder meer inzicht in het leven, werk en soms de dood van Odysseus, Justinianus I en Michiel de Ruyter, die sneuvelde bij de slag bij Augusta op 22 april 1676.
Het museum:
“De unieke objecten en de mystieke sfeer van de zalen nemen u mee naar de bodem van de zeeën rond Sicilië. De tentoonstelling zet de schijnwerper op talloze voorwerpen, waaronder bronzen helmen en wapens, maar ook op amforen, beelden en gebruiksvoorwerpen. Verder krijgt de bezoeker een helder beeld van hoe de onderwaterarcheoloog te werk gaat.”
Vluchtelingen
Vrijwel alle bruiklenen komen uit Sicilië. Het museum staat ook stil bij de actualiteit. Zo worden er foto’s getoond van bootvluchtelingen, gemaakt door de Italiaanse fotografe Sara Prestianni.
Daarnaast is er nog een aparte fototentoonstelling die aandacht vraagt voor een zorgvuldige omgang met de schatten op de zeebodem. Deze satelliet-tentoonstelling is opgebouwd in samenwerking met Unesco en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
De tentoonstelling ‘Sicilië en de zee. Duik in het verleden’ is te bezoeken van 9 oktober 2015 t/m 17 april 2016