‘Slaapkamergeheimen’ Vincent van Gogh onthuld

1 minuut leestijd

Detail van het gerestaureerde schilderij
Tijdens een zes maanden durende restauratie zijn nieuwe details van Vincent van Goghs slaapkamer aan het licht gekomen. Het Van Gogh Museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Het schilderij ‘De Slaapkamer’ behoort tot de bekendere werken van Vincent van Gogh (1853-1890). De schilder maakte het doek in 1889, in de tijd dat hij in het beroemde gele huis in Arles woonde. Tijdens de restauratie zijn oude vergeelde vernislagen en retouches verwijderd waardoor het schilderij nu veel heldere en frissere kleuren heeft.



Door het verwijderen van de vernislaag zijn enkele nieuwe details aan het licht gekomen. In de vloer is nu bijvoorbeeld weer iets van het binnenvallende licht te zien. Daarnaast zijn op de rode beddensprei en op de stoelen in de kamer sporen van inkt van krantenletters gevonden.

Bekend was dat het schilderij het de afgelopen eeuw zwaar te verduren had gehad. Toen Van Gogh nog leefde raakte het schilderij beschadigd door vocht in zijn atelier. Om afbladdering te voorkomen plakte de schilder toen kranten over het werk. Uit onderzoek is gebleken dat het werk ook tweemaal opnieuw is bedoekt.

Het schilderij voor (links) en na (rechts) de restauratie – Foto: Van Gogh Museum

Tijdens de recente restauratie is verder aan het licht gekomen dat tijdens een eerdere restauratie in 1931 aan de linkerkant een smalle strook om het spanraam is gevouwen. Door die ingreep is momenteel niet meer duidelijk te zien dat Van Gogh eigenlijk een deur met een duidelijke opening had geschilderd. De restauratie van het kunstwerk is de afgelopen maanden te volgen geweest via de website www.vangoghmuseum.nl/slaapkamergeheimen. Ook de afronding van de restauratie is daar te volgen.

Het schilderij is tot en met 19 september te zien in het Van Gogh Museum. Vanaf 1 oktober 2010 is het schilderij in Japan voor de tentoonstelling Van Gogh: The adventure of becoming an artist.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×