Smokkelbriefjes van een verzetsman en een bedankkaart van Hanns Albin Rauter

Collectie ‘Oranjehotel’ deels gedigitaliseerd
1 minuut leestijd
De bedanktkaart van Hanns Albin Rauter, gericht aan zijn bewaker Jacobus Mulder
De bedanktkaart van Hanns Albin Rauter, gericht aan zijn bewaker Jacobus Mulder - Collectie NM Oranjehotel

Een deel van de collectie van het Nationaal Monument Oranjehotel is sinds deze week online te bekijken. Het gaat om egodocumenten (brieven, dagboeken, gedichten en herinneringen), officiële documenten en voorwerpen uit het dagelijks leven in de Scheveningse gevangenis, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verzetsstrijders gevangen zaten.

Ook een groot aantal herdenkingsredes die tijdens de jaarlijkse herdenking van gevangenen in het Oranjehotel zijn uitgesproken door sprekers zoals Jan Terlouw, Ernst Hirsch Ballin en Bill Minco zijn gedigitaliseerd.

Smokkelbriefje van Jacob Wesselius
Smokkelbriefje van Jacob Wesselius – Collectie NM Oranjehotel
De gedigitaliseerde collectie bevat verschillende opvallende objecten, waaronder een bedankkaart van Hanns Albin Rauter aan zijn bewaker Jacobus Mulder. Rauter, die tijdens de Duitse bezetting verantwoordelijk was voor de vervolging van het verzet en mede-aanjager was van de Jodenvervolging, werd na de oorlog in het voormalige Oranjehotel gevangengezet en ter dood veroordeeld. In de nacht voor zijn executie op de Waalsdorpervlakte op 25 maart 1949 schreef hij de bewuste kaart. Bij de kaart zit een toeristische folder van de regio Steiermark in Oostenrijk, “Die grüne Steiermark”, waar zijn ouderlijk huis zich bevond.

Smokkelbriefjes

Ook zijn briefjes te bekijken die verzetsman Jacob Wesselius gedurende de oorlog vanuit de gevangenis naar buiten wist te smokkelen. Wesselius verstopte de briefjes voor zijn vrouw tussen de vuile was. In de briefjes schrijft hij over zijn verhoren, reflecteert hij op de vraag of het inschakelen van een advocaat nuttig is, en geeft hij aanwijzingen aan zijn vrouw.

De collectie van het Oranjehotel beslaat in totaal circa vijfhonderd documenten en voorwerpen. Ongeveer twintig procent daarvan staat nu online. Ook onderdelen van het gebouw zelf, zoals Cel 601, het Poortje, de kruizen van de Waalsdorpervlakte behoren tot de collectie. De collectie wordt de komende tijd steeds meer online ontsloten en is ook te bekijken op het platform Oorlogsbronnen.nl dat collecties van een groot aantal instellingen koppelt aan gebeurtenissen, personen en locaties.

Boek: Het Oranjehotel. Een Duitse gevangenis in Scheveningen

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×