Dark
Light

Speciale vlag voor jubilerend VOC-schip Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd
Replica van het VOC-schip Amsterdam (Het Scheepvaartmuseum)
Replica van het VOC-schip Amsterdam (Het Scheepvaartmuseum)

In april 2016 is het 25 jaar geleden dat de replica van het VOC-schip Amsterdam een vaste aanlegplek kreeg aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum en openging voor het grote publiek. Dit moment is op zaterdag 12 maart jongstleden ingeluid met de bouwers van het schip door het hijsen van een speciaal ontworpen vlag. Het is tevens het startsein van een reeks aan activiteiten voor jong en oud, waarin het VOC-schip de hoofdrol speelt.

De speciale vlag ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum
De speciale vlag ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum
De bouw van de Amsterdam was een werkgelegenheidsproject waar werkzoekenden met behoud van uitkering een nieuw vak op scheepsbouwkundig gebied konden leren. Ruim 400 mannen en vrouwen werkten gedurende 5 jaar aan het schip. Het doel van de bouw, deelname aan SAIL ’90, werd gehaald. In augustus 1990 voer de replica Amsterdam, het VOC-schip van de Stichting Amsterdam Bouwt Oostindiëvaarder (SABO), aan het hoofd van de ‘parade of sail’ onder grote publieke belangstelling van IJmuiden naar de hoofdstad.

Dat de Amsterdam uiteindelijk bij Het Scheepvaartmuseum terecht zou komen, was helemaal niet zo vanzelfsprekend. De toenmalige museumdirecteur besloot echter dat het schip een mooiew verbinding zou zijn met het maritieme verhaal van Het Scheepvaartmuseum.

Het voorjaar staat in het teken van de publiekslieveling, waarbij de bezoeker kan deelnemen aan tal van activiteiten.

Boek: Het Scheepvaartmuseum. Verhalen over de zee in 100 iconen

×