Dark
Light

Stedelijk Museum krijgt laat werk Karel Appel

‘Staande in de ruimte no. 3’
1 minuut leestijd
Staande in de ruimte no. 3, 2004 - Karel Appel (Stedelijk Museum)
Staande in de ruimte no. 3, 2004 - Karel Appel (Stedelijk Museum)

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een nooit eerder vertoond werk van de Karel Appel Foundation gekregen. Het gaat om het werk Staande in de ruimte no. 3, dat de beroemde kunstenaar in 2004 maakte.

Het Amsterdamse museum had al verschillende werken van Karel Appel, maar een schilderij uit zijn late periode ontbrak nog. Bart Rutten, hoofd collecties van het Stedelijk Museum:

“Het werk is een mooie voortzetting van Appels ensemble schilderijen uit het midden van de jaren 90. Dat waren landschappen uit Toscane, waarvan het Stedelijk er twee bezit (‘Horizon of Tuscany’, 1995 en ‘Red Kangaroo in Tuscany’, 1995). In ‘Staande in de ruimte no. 3’ portretteert Appel met een rake eenvoud twee existentiële figuren in een desolaat berglandschap. Ze werpen lange schaduwen in een diepe leegte. Het kleurenpalet is eenvoudig in toon, waarbij de schitterende roze gloed van de horizon warm afsteekt bij de blauwe bergen in de achtergrond. De verftoets is krachtig en gecontroleerd.”

Appel schilderde het werk in Zwitserland, waar hij de laatste jaren van zijn leven veel tijd doorbracht. Naast schilderijen bezit het Stedelijk Museum ook tekeningen, prenten en beeldhouwwerken van Karel Appel.

Het nu verworven werk is volgens het museum nooit eerder in het openbaar getoond. In 2011 zijn bij Galerie Slewe in Amsterdam wel twee van dit soort atmosferische figuratieve en reflecterende werken getoond in een door Rudi Fuchs samengestelde groepstentoonstelling. Vanwege het grote staande formaat (200 x 150 cm) was ‘Staande in de ruimte no. 3’ daar niet in te zien.

Boek: Karel Appel. Uit de kapperszaak in de Dapperstraat

×