De tekening van Albert Hahn jr. voor het tijdschrift Zonnestraal verbeeldt de strijd tegen de klauwen van de TBC, destijds volksvijand nummer 1.
Toen op 15 oktober 1928 het eerste nummer verscheen van Zonnestraal officiëel orgaan van de Nederlandsche vereeniging tot het oprichten van arbeidskolonies voor tuberculoselijders in Nederland (de vereniging werd officieel opgericht in 1925, de voorzitter was ‘Ome’ Jan A. van Zutphen), werd het aantal tuberculoselijders in Nederland geschat op 60.000 à 70.000. Jaarlijks overleden duizenden mensen aan de niet met medicijnen te behandelen ziekte.
Sanatoria als Zonnestraal te Hilversum, boden niet meer dan rust en kuren met veel buitenlucht. De dramatische afbeelding van Albert Hahn jr. verbeeldt hoe deze fatale ziekte om zich heen greep. We zien hoe op de achtergrond de zon opkomt/ondergaat en hoe een vrouw met op haar schoot een baby ineen duikt voor de TBC-klauw. Er wordt een appèl gedaan op de toeschouwer om de ziekte te bestrijden door geld te geven.
~ Meer uitgelichte archiefstukken ~