‘Tante Roosje’ en een bijzondere uitgeverij

2 minuten leestijd
Uitgeverij Verbum
Uitgeverij Verbum

Een theatervoorstelling, een foto-tentoonstelling in Kamp Vught en een boek. Het verhaal van Rosa Glaser staat momenteel volop in de belangstelling. Gisteravond was theaterproducent Janke Dekker te gast bij Pauw om te praten over het bijzondere oorlogsverhaal. Ik hoopte dat ze – in een bijzin wellicht – zou vertellen dat het boek jaren geleden als eerst verscheen bij Uitgeverij Verbum.

Tante Roosje - oorspronkelijk uitgegeven door Verbum
Tante Roosje – oorspronkelijk uitgegeven door Verbum
Het gebeurde helaas niet. En dat is geen groot verwijt waard, maar ik had het wel aardig gevonden als er credits waren gegaan naar de relatief kleine uitgever Verbum, gespecialiseerd in het uitgeven van boeken over de Holocaust. Uitgever Gerton van Boom geeft met zijn uitgeverij al jaren bijzondere en belangwekkende boeken over de holocaust uit. Op zijn website legt de uitgever uit waarom hij dat doet:

“Het aantal nog in leven zijnde holocaustslachtoffers neemt snel af. We moeten momenteel nog een laatste krachtinspanning getroosten om de verhalen van de laatste levende slachtoffers nog op te tekenen en ze een gedenkwaardige plaats te geven. Het maakt niet uit of er al veel boeken over het onderwerp zijn verschenen en nog leverbaar zijn. Ik beschouw het als een zinvolle levensinvulling om deze boeken te verzorgen. Ik roep ook iedereen op. Heeft u een vriend, kennis of familielid die graag zijn of haar oorlogservaring wil publiceren, neem dan met ons contact op. Elk verhaal is waardevol.”

In 2010 bracht hij Tante Roosje uit van Paul Glaser, een neef van hoofdpersoon Rosa. Zes jaar geleden stuurde Gerton ons een exemplaar van het bijzondere boek. We waren gegrepen. Vertelden veel mensen erover en spraken met auteur Paul Glaser, die in een interview overigens liet weten niet te geloven dat mensen veel leren van de geschiedenis:

“Als ze er van leren zijn het gruwelijkheden. Kijk maar hoe mensen reageren in tijden van crisis, hoge werkloosheid, oorlog, vreemdelingenhaat. Ik geloof veel meer in belang van stabiele structuren zoals de Europese Unie. Zo is nog iets moois ontstaan uit de ellende van die oorlog.”

Rosa Glaser in 1941 (familiearchief Glaser)
Rosa Glaser in 1941 (familiearchief Glaser)
Vorige maand verscheen dit boek in licht gewijzigde vorm bij Uitgeverij Cargo onder de titel Dansen met de vijand.

Het huidige succes van het verhaal, dat natuurlijk vooral te danken is aan ‘Tante Roosje’ zelf en haar inspirerende levenskracht, is een mooie aanleiding om het werk van Verbum onder de aandacht te brengen. Gerton van Boom geeft boeken uit puur omdat hij het van belang vindt dat verhalen over de holocaust verteld blijven worden.

“Het is commercieel niet interessant, maar het voelt wel goed! Met een beetje steun zou het mogelijk moeten zijn de reeks Verbum Holocaust Bibliotheek kostendekkend te maken. Maar nogmaals, dat is niet het doel. Het doel is het uitgeven van boeken die de moeite waard zijn. Het doel is een laatste poging de nog tastbare getuigenissen te registreren. Het doel is ook het onderwerp levend te houden en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk (jonge) mensen kennis kunnen nemen van de holocaust.”

De boeken van Verbum verdienen de aandacht. En de uitgeverij zelf verdient dat eigenlijk ook.

Website uitgever: Verbum.nl
Nieuwe uitgave boek: Dansen met de vijand
Boeken-overzicht: Verbum Holocaust Bibliotheek
Bespreking / interview: De verzwegen geschiedenis van Rosa Glaser

0
Reageren?x
×