Teddybeer dankt naam aan president Roosevelt

1 minuut leestijd
Teddybeer

Niemand minder dan de Amerikaanse president Theodore Roosevelt is de naamgever van de teddybeer. De 26e president van de Verenigde Staten werd door zijn vrienden ook wel liefkozend ‘Teddy’ genoemd. Toen hij in 1902 tijdens een berenjacht weigerde een berenwelpje te doden was de link met de beer geboren.

Het verhaal over de president die weigerde een berenwelp te doden haalde al snel de media. Cartoonist Clifford Berryman maakte een tekening van het voorval en liet die publiceren in de Washington Evening Star. Het beertje kwam bekend te staan als “Teddy’s Bear” en was in de periode hierna ook te zien in veel andere cartoons waarin Roosevelt een rol speelde.

Cartoon van C.K. Berryman
Cartoon van C.K. Berryman

Teddybeer

De Amerikaanse speeldgoedwinkel-eigenaar Morris Michtom zag de cartoon en besloot samen met zijn vrouw een beer te maken en deze te vernoemen naar de president ‘Teddy’ Roosevelt. De beer kreeg zo dus de naam teddybeer. Voordat het echtpaar de teddybeer op de markt bracht, vroegen ze Theodore Roosevelt overigens nog wel of hij er bezwaar tegen had. Roosevelt liet weten het prima te vinden. In een brief zou hij geschreven hebben:

“I don’t think my name will mean much to the bear business, but you’re welcome to use it!” (“ik denk dat mijn naam niet veel invloed zal hebben op de knuffelberenhandel, maar ga je gang”)

Volgens een andere lezing weigerde Roosevelt overigens niet om een berenwelp te doden. In werkelijkheid zou het zijn gegaan om een nogal zwaarlijvige beer die zich moeilijk voortbewoog. Volgens dit verhaal vond de president deze beer geen partij voor hem en besloot hij het dier daarom te sparen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×