Dark
Light

Tekening van Lawrence Alma-Tadema gevonden op rommelmarkt

Auteur:
1 minuut leestijd
De aangekochte tekening van Lawrence Alma Tadema (Fries Museum)
De aangekochte tekening van Lawrence Alma Tadema (Fries Museum)

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft een tekening van Lawrence Alma-Tadema gekocht, die onlangs op een rommelmarkt in Brussel te koop werd aangeboden. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een portret van Sientje Tadema, een nicht van de kunstenaar.

Het museum kreeg het werkje aangeboden door een man uit Antwerpen. Die kocht het eerder op een rommelmarkt op de oude markt aan het Vossenplein in Brussel. Conservator oude kunst Marlies Stoter onderzocht het werk hierna en herkende de hand van Lawrence Alma-Tadema aan de “combinatie van zeer verfijnde lijntjes en sterk aangezette potloodlijnen in de donkere partijen van de tekening”.

Het werk is toegevoegd aan de collectie van het Fries Museum, waar Alma-Tadema goed vertegenwoordigd is met 18 schilderijen en zo’n 90 werken op papier.

Lawrence Alma-Tadema werd in 1836 geboren onder als Lourens. Na zijn opleiding aan de kunstacademie in Antwerpen vertrok hij naar Londen, waar hij zich liet naturaliseren en Lawrence liet noemen. Al snel werd hij ontdekt door het grote publiek. De kunstenaar is vooral bekend vanwege zijn voorstellingen van de klassieke oudheid. Zijn talenten als portretschilder zijn tot nu toe niet zo belicht.

Portretten

In de periode waarin Alma-Tadema studeerde aan de Academie van Antwerpen, tekende en schilderde hij regelmatig portretten van mensen uit zijn naaste omgeving. Het aangekochte portret, ondertekend met S. Tadema, is hoogstwaarschijnlijk van zijn nicht Sientje Tadema, waar hij muziekles van kreeg. Het Fries Museum bezit een grote groep tekeningen uit de vroegste jeugd van Alma-Tadema en enkele portrettekeningen van familieleden en potloodschetsen voor zijn schilderijen uit zijn Londense periode. Het aangekochte portret past qua sfeer en stijl bij het groepsportret van Alma-Tadema’s familie in Leeuwarden.

Na een papierrestauratie is het werk toegevoegd aan de tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland, die op 20 april opent in het Fries Museum. Met de tentoonstelling laat het museum zien hoe het kunstwerken en voorwerpen koopt, krijgt, (uit)leent, restaureert en er soms afscheid van moet nemen.

Boek: Kunst kleurt het leven – Leven en werk van Sir Lawrence Alma Tadema

×