Dark
Light

Tentoonstelling Amy Winehouse in Joods Historisch Museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Amy Winehouse © MARK OKOH, CAMERA PRESS LONDON
Amy Winehouse © MARK OKOH, CAMERA PRESS LONDON

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam komt begin volgend jaar met een tentoonstelling over Amy Winehouse, een van de meest succesvolle artiesten van de afgelopen decennia. Eerder trok de expositie in Londen, Tel Aviv, Wenen en San Francisco veel bezoekers.

Amy Winehouse: A Family Portrait een persoonlijke en intieme tentoonstelling, samengesteld door Amy’s broer Alex Winehouse en The Jewish Museum in Londen.

In de tentoonstelling ligt de nadruk op Amy’s passie voor muziek en mode, maar ook op haar joodse familiegeschiedenis en haar schooltijd. Verder is er aandacht voor Londen, in het bijzonder Camden Town, waar Amy lange tijd woonde.

“De bezoeker krijgt een nog onbekende kant van Amy te zien: als tiener en jonge vrouw die nog niet is beïnvloed door de enorme media-aandacht en sensatiezucht die haar later fataal werden.”

De familie Winehouse stelde voor de tentoonstelling veel van Amy’s persoonlijke bezittingen ter beschikking. De begeleidende teksten van Alex maken deze nog intiemer. Het gaat onder meer om foto’s van haar jeugd, een videoclip van een schooloptreden, haar tapschoenen en lievelingsgitaar, haar platencollectie en verschillende tijdens concerten gedragen jurken. Op de tentoonstelling hangen ook fotoportretten van Amy en is de Grammy Award te zien, die haar na haar overlijden in 2011 werd toegekend.

Alex Winehouse zei over zijn zus:

‘Amy was iemand die ongelofelijk trots was op haar Londense joodse roots. We waren niet gelovig, maar wel traditioneel. Ik hoop dat de wereld deze andere kant van Amy leert kennen, die van onze typische joodse familie.’

De tentoonstelling is van 29 februari tot en met 4 september 2016 in Amsterdam te zien.

DVD over Amy Winehouse

Reportage over de tentoonstelling in Londen:

×