Dark
Light

Tentoonstelling over concentratiekampen in Groningse synagoge

1 minuut leestijd

De Groningse synagoge – Foto: CC/Sindala
In de synagoge in Groningen is in juli en augustus een expositie te zien over de voormalige concentratiekampen Bergen-Belsen en Sobibor.

In de benedenzaal is de dubbelexpositie Westerbork – Sobibor en Westerbork – Bergen-Belsen te zien. Maquettes van beide kampen staan centraal, toegelicht en uitgediept met foto- en tekstbanieren. Rode draad vormen persoonlijke koffers met voorwerpen, documenten en videoportretten. De expositie werd door Herinneringscentrum Kamp Westerbork ontwikkeld en geproduceerd met financiële steun van het ministerie van VWS.

Op alle expositiedagen tijdens de Zomeropenstelling kunnen bezoekers op vaste tijden deelnemen aan rondleidingen door de hele synagoge. Tijdens de rondleidingen geven deskundige rondleiders uitleg over de geschiedenis en de architectuur van de unieke Groningse synagoge. Ook brengt de groep een bezoek aan de religieuze ruimte van de synagoge die nog steeds in gebruik is. Daar wordt uitleg gegeven over de gang van zaken tijdens de zaterdagse dienst.

De Groningse synagoge aan de Folkingestraat werd ontworpen door de Nederlandse architect Tjeerd Kuipers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge door de Duitsers gebruikt als opslag- en verzamelplaats. De tentoonstelling in de synagoge loopt van 12 juli tot en met 24 augustus 2012.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×