Tentoonstelling over Chinees speelgoed

Foto: Speelgoedmuseum Kinderwereld
In het Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden is de tentoonstelling Made in China te zien, over de ontwikkeling en productie van speelgoed in China. De tentoonstelling gaat stapje voor stapje terug in de tijd; van de hedendaagse massaproductie van speelgoed, gemaakt van kunststof, tot aan het aardewerken vogelfluitje van 4000 jaar geleden.

Veel van het hedendaagse speelgoed is voorzien van een sticker met de vermeldingMade in China. In Speelgoedmuseum Kinderwereld wordt de bezoeker verwelkomd met deze kreet en het speelgoed dat daar tegenwoordig bij hoort.

In de tentoonstelling wordt duidelijk

- advertentie -dat Chinees speelgoed meer te bieden heeft dan de hedendaagse plastic auto’s. De bezoeker ontdekt dit door steeds verder terug te gaan in de tijd. Van speelgoed vervaardigd van blik, celluloid, ivoor en bamboe tot de duizenden jaren oude objecten van aardewerk.

De expositie informeert uitgebreid over de ontwikkeling en de geschiedenis van het speelgoed. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de diverse materialen waarvan het speelgoed is gemaakt, zoals zijde, aardewerk, blik en kunststof. In de expositieruimte is een grote tafel ingericht waar de verschillende materialen te voelen en te ruiken zijn.

De collectie van Speelgoedmuseum Kinderwereld bestaat uit een grote hoeveelheid oud en antiek speelgoed vanaf circa 1700 tot na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast heeft het museum een ouderwetse buitenspeelplaats waar jong en oud letterlijk uit de voeten kan met speelgoed uit vervlogen tijden. De tentoonstelling Made in China is tot 6 januari 2013 te zien.


~ Karlien Metz

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: