Dark
Light

Tentoonstelling over drieduizend jaar jodendom

2 minuten leestijd

Isidor Kaufmann, Portret van een joodse jongen, ca. 1900 – Collectie JHM, Amsterdam
In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is vanaf zaterdag een grote tentoonstelling over drieduizend jaar joodse religie, cultuur, kunst en geschiedenis te bezoeken. De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met het Joods Historisch Museum.

Aan de hand van ongeveer vijfhonderd bruiklenen wordt in de Nieuwe Kerk de komende maanden het verhaal van drieduizend jaar joodse religie, cultuur, kunst en geschiedenis verteld. De bruiklenen komen van internationaal gerenommeerde musea en collecties en uit particulier bezit. De meeste ervan zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Topstuk van de tentoonstelling is een Dode Zee-rol uit de eerste eeuw voor Christus uit het Israel Museum in Jeruzalem.

Andere topstukken zijn een complete Torarol, twee schilderijen van Chagall uit het Tel Aviv Museum of Art en het zogenaamde Alephbet Tapestry van de hedendaagseRussisch-Amerikaanse kunstenaar Grisha Bruskin. De organisatie naar aanleiding van de tentoonstelling:

In de loop der eeuwen heeft monotheïstische religie zich over de wereld verspreid. Telkens wanneer joden op een nieuwe plek aankwamen, integreerden zij in hun nieuwe omgeving zonder hun identiteit te verliezen. Zo ontstond een grote variëteit aan verschijningsvormen, maar de kern van de religie is overal ter wereld hetzelfde.

Al zolang het jodendom bestaat zijn er joodse verhalen. Vertellingen, parabels, legenden en liederen waren eeuwenlang een middel om de traditie levend te houden en te actualiseren.

Chanoekalamp, Nederland, ca. 1900 – Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam

Grisha Bruskin, The Alefbet Tapestry, 2004–2006 – Privé-collectie

Tallit (gebedsmantel), Jemen, ca. 1940, Katoen, zijde, 248 x 105 cm – Gross Familie Collectie

Kruidenbus, Nederland, Amsterdam, voor 1712 – Collectie Portugees-Israëlitische Gemeente Amsterdam, Foto: Peter Lange

Toravoorhang, Moravië, 1856, Fluweel, garen, 218 x 153 cm – Het Joods Museum in Praag

In de tentoonstelling worden de belangrijkste elementen uit het jodendom belicht. Kerk vormt het Boek, de Tenach of de Hebreeuwse Bijbel (het Oude Testament). De Nieuwe Kerk:

Elk object in de tentoonstelling wordt gepresenteerd als een kostbaar kleinood, of het nu gaat om een manuscript, een ceremonieel object, een schilderij of een maquette. De boodschap wordt ondersteund door een documentaire, daarnaast geven gefilmde interviews met zowel liberale als orthodoxe, bekende als onbekende joden van over de hele wereld de bezoeker een levendig beeld van de enorme diversiteit in jodendomsbeleving.

De tentoonstelling Jodendom. Een wereld vol verhalen maakt deel uit van een reeks tentoonstellingen van De Nieuwe Kerk over wereldreligies in cultuurhistorisch perspectief.

Jodendom. Een wereld vol verhalen loopt van 17 december 2011 tot 15 april 2012

×