Tentoonstelling over geschiedenis Molukkers in Drenthe

Menyala
1 minuut leestijd
Groepje meisjes bij Kamp Schattenberg, 1958, fotograaf onbekend, collectie Drents Museum
Groepje meisjes bij Kamp Schattenberg, 1958, fotograaf onbekend, collectie Drents Museum

Het Drents Museum in Assen staat vanaf volgende maand met een tentoonstelling stil bij de “buitengewone geschiedenis” van de Molukkers in Drenthe. Het museum wil daarbij niet alleen de historische gebeurtenissen (met rafelranden) belichten maar ook aandacht besteden aan “de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap”.

In 1951 kwamen 13.000 Molukkers naar Nederland als gevolg van de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Van deze groep belandden bijna drieduizend Molukkers van de ene op de andere dag in Drenthe. Aan de hand van precies honderd voorwerpen ontdekt de bezoeker in de tentoonstelling waarom de Molukkers naar Nederland kwamen en hoe het leven in de zeven Drentse woonoorden eruitzag. De presentatie heeft als titel Menyala  gekregen. Dat is Maleis voor ‘schitteren’. Het museum:

Het publiek maakt kennis met hun dromen, ambities en de moeite die ze deden hun weg in Nederland te vinden. In zes thema’s (oorsprong, idealen, samen, integratie, identiteit en toekomst) presenteren wij een nieuw perspectief op verleden, heden én toekomst. De objecten met verrassende, soms ontroerende verhalen tonen nét een ander licht op de Molukse geschiedenis zoals die doorgaans bekend is.

Houten stoel voorzien van brandmerk RE (Rijks Eigendom) bestemd voor de inrichting van de Molukse woonbarakken. Collectie privé-eigendom bruikleengever.
Houten stoel voorzien van brandmerk RE (Rijks Eigendom) bestemd voor de inrichting van de Molukse woonbarakken. Collectie privé-eigendom bruikleengever. (Drents Museum)
De tentoonstelling is een coproductie van het museum en de speciaal hiervoor in het leven geroepen werkgroep Menyala: een groep jonge Molukkers met ‘roots’ in de Molukse gemeenschap in Drenthe. De groep bestaat uit zeven jongeren die de Molukse geschiedenis van verschillende kanten bekijken. Zij zochten in de voorbereiding samen met het Drents Museum naar bijzondere verhalen en objecten, afkomstig van veelal particuliere (Molukse) bruikleengevers uit Drenthe.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publieksboek, getiteld Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe.

De tentoonstelling Menyala loopt van 16 april tot en met 1 oktober 2023

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×