Dark
Light

Tentoonstelling over Nederlanders op de Titanic

Auteur:
2 minuten leestijd

Voor- en achterzijde van een ansichtkaart die George Reuchlin naar zijn zoon stuurde – Bron: GAR, familiearchief Reuchlin
In het Maritiem Museum Rotterdam opent op 11 februari Nederlanders op de Titanic, een tentoonstelling over de Nederlanders die meevoeren op het beroemde schip. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Titanic zonk.

Zinkende Titanic
Drie Nederlanders waren in 1912 aan boord van de Titanic: een directeur van de Holland-Amerika Lijn, een kok en een stoker. George Reuchlin werd als directeur van de Holland-Amerika Lijn uitgenodigd om mee te varen, omdat hij een schip in bestelling had bij dezelfde werf waar de Titanic was gebouwd. In zijn eersteklas hut ontbrak het hem aan geen enkele luxe. Zo schreef hij aan zijn oudste zoon:

Lieve Henri, vind je dit geen mooie boot met vier schoorstenen. Dit is het grootste schip van de wereld. De kamers op dit schip zijn wel driemaal zo groot als de salon bij ons thuis. Een zoen van je vader.

Hendrik Bolhuis werkte als kok aan boord van de Titanic.

Hij had met zijn gerechten al goede sier gemaakt in hotels in Londen, Parijs en Monte Carlo en mocht in 1912 zijn kookkunsten op de Titanic vertonen. De derde Nederlander aan boord was Wessel van der Brugge. Deze avontuurlijke stoker hield diep in de buik van het schip de ketels gaande. Zijn zus had al maanden niets meer van hem gehoord en had er geen idee van dat hij aan het werk was op de Titanic.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van deze drie Nederlanders aan de hand van hun persoonlijke bezittingen. De spullen van George Reuchlin en Hendrik Bolhuis zijn door hun familie jarenlang zorgvuldig bewaard en speciaal voor de tentoonstelling ter beschikking gesteld. De tentoonstelling toont originele portretfoto’s en de laatste brieven en ansichtkaart die Reuchlin schreef aan zijn vrouw en kinderen.

Van Hendrik Bolhuis zien we zijn koffer, die om onbekende reden op de kade van Southampton was achtergebleven. Dankzij zijn kookboek, sollicitaties en briefjes van zijn liefjes ontdek je alles over de kookkunst, ambities en het ingewikkelde liefdesleven van de Groninger. Wessel van der Brugge ging, zoals de meeste stokers, nagenoeg anoniem ten onder.

Hendrik Bolhuis, een van de drie Nederlanders aan boord van de Titanic – Particuliere collectie

De ramp met de Titanic maakt het klassenverschil aan het begin van de twintigste eeuw pijnlijk duidelijk. Meer dan de helft van de eersteklaspassagiers overleefde het drama. Het merendeel van de derdeklaspassagiers en de bemanning, zoals Hendrik Bolhuis en Wessel van der Brugge, ging ten onder. Hoewel Reuchlin vanwege zijn stand een plek kon bemachtigen in een van de reddingssloepen, gaf hij vermoedelijk gehoor aan de fatsoensregel om vrouwen en kinderen voor te laten gaan. Ook hij overleefde de ramp niet.

De Titanic was in 1912 het grootste passagiersschip ter wereld. Een technisch wonder dat door de media en de rederij werd bestempeld als onzinkbaar. Toch zonk de Titanic tijdens haar eerste reis van Southampton naar New York. In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam het schip in botsing met een ijsschots. Drie uur later zonk de Titanic. Van de 2201 passagiers kwamen er 1517 om het leven.

Honderd jaar na de ramp spreekt het verhaal van de Titanic nog steeds tot de verbeelding. Naast de tentoonstelling in het Maritiem Museum Rotterdam verscheen dit jaar ook een boek over de Nederlandse en Belgische opvarenden van de Titanic van de hand van Dirk Musschoot. En in april van dit jaar worden meer dan 5500 historische objecten afkomstig uit de Titanic geveild in New York.

~ Karlien Metz

×