Terugkijken: Beatrice de Graaf over razzia Putten en leven in de DDR

Beatrice de Graaf -  Zomergasten 2013
Beatrice de Graaf – Zomergasten 2013
Afgelopen zondag was de Nederlands hoogleraar conflict en veiligheid Beatrice de Graaf als zomergast drie uur lang op televisie te zien.

Met haar gesprekspartner Wilfried de Jong sprak ze onder meer over de razzia van Putten, onderzoek in oude DDR-archieven, gevaarlijke vrouwen, de achtergronden van ‘de terrorist’ en haar religieuze achtergrond.


De Graaf werd geboren in het Gelderse dorp Putten en is gefascineerd door de razzia die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit dorp plaatsvond. Bij deze razzia werden 661 mannen, als vergeldingsactie voor een verzetsdaad, vanuit het dorp door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen. Na de oorlog keerden slechts 48 mannen terug.

Randstedelijke arrogantie

De hoogleraar liet zondag haar persoonlijke betrokkenheid bij dit drama blijken. Ze liet onder meer een televisiefragment zien waarin psychiater Andries van Dantzig (1920-2005), zelf ex-gevangene, uitlegde waarom volgens hem zo weinig van de weggevoerde Puttenaren de oorlog hadden overleefd. De psychiater weet dit onder meer aan de protestantse achtergrond van de Puttenaren die te veel zouden hebben berust in hun lot. De Puttenaren werkten te hard en hadden geen overlevingsmentaliteit.

- advertentie -

Beatrice de Graaf wond zich op over de uitspraken van de psychiater die ze bestempelde als ‘randstedelijke arrogantie’. Daarna toonde ze onder meer nog een televisiefragment van een gesprek dat ze jaren geleden zelf had met een SS’er die tijdens de oorlog in Putten had gewerkt. Samen met zijn vrouw probeerde ze herinneringen van de man aan de razzia boven tafel te krijgen. Of de herinneringen waarmee hij uiteindelijk op de proppen kwam authentiek waren of dat hij na het wat pinnige doorvragen van zijn echtgenote sociale wenselijke antwoorden gaf, werd niet echt duidelijk.

Bekijk de Zomergasten-aflevering hieronder terug:

Get Adobe Flash

Boeken over de razzia van Putten:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

3 Comments Join the Conversation →