Dark
Light

Teylers Museum draagt circuscollectie over aan Bijzondere Collecties

Auteur:
1 minuut leestijd
Teylers Museum draagt circuscollectie over aan Bijzondere Collecties
Teylers Museum draagt circuscollectie over aan Bijzondere Collecties

Teylers Museum heeft maandag de collectie van de Stichting Circusarchief Jaap Best overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De Collectie Best wordt gevoegd bij de reeds bij de UvA aanwezige collectie Hartmans, de circuscollectie van het voormalige Theater Instituut Nederland (TIN) en de collectie van Herman Linssen. Hierdoor ontstaat een van de grootste circuscollecties ter wereld, die voor onderzoek en onderwijs beschikbaar wordt gesteld en wordt ontsloten.

De Circuscollectie Best bestaat uit 7000 affiches en ongeveer 8000 foto’s en is bijeengebracht door Jaap Best, die lange tijd de meest gerenommeerde circussen van Europa leidde. Na zijn overlijden in 2002 nam Teylers Museum het beheer op zich omdat er destijds bij andere erfgoedinstellingen geen belangstelling voor deze belangrijke verzameling bestond. Het museum heeft de collectie geconserveerd, geïnventariseerd en gedigitaliseerd en vervolgens via internet toegankelijk gemaakt.

De Bijzondere Collecties gaan meer inhoudelijke expertise op dit specifieke vakgebied ontwikkelen en verder gebruik van de collectie stimuleren. Zo zullen de bestaande metadata van alle circusvoorstellingen in Europa vanaf 1883 in een database worden geplaatst waardoor zij gecombineerd kunnen worden met in de collecties aanwezige foto’s, affiches en recensies. Het kapitaal van de stichting, afkomstig uit een legaat van mevrouw Rietje Best, wordt als fonds-op-naam bij het Amsterdams Universiteitsfonds ondergebracht, waarmee het beheer en de ontsluiting van de collectie kan worden zeker gesteld.

Circus in de Bijzondere Collecties

De basis voor de verzameling over circus bij de Bijzondere Collecties van de UvA werd gelegd in 1959, toen de rijke collectie van Kornelis Dirk Hartmans gelegateerd werd aan de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek. Een grote verrijking op dit gebied vond plaats in 2013, toen het beheer van de Theatercollectie van het voormalig Theater Instituut Nederland overging naar de Bijzondere Collecties. Dit beheer is vastgelegd in een overeenkomst voor dertig jaar.

De totale circuscollectie beslaat nu meer dan 23.000 affiches, 55.000 foto’s, 15.000 programmaboekjes, vele recensies, 1500 prenten en tekeningen en 7000 boeken. Deze verzameling schaart zich daarmee bij grote internationale circuscollecties zoals die van de Bibliothèque Nationale de France, het Victoria and Albert Museum, de Illinois State University Library, Circus World Baraboo, the Harvard Theatre Collection en het John and Mable Ringling Museum of Art.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×