Jongleren op de Berlijnse Muur (omdat het kan)

Jongleren op de Berlijnse Muur (1989) - cc
Jongleren op de Berlijnse Muur (1989) – cc
Op 9 november 1989 valt de Berlijnse Muur, hét symbool van de Koude Oorlog en de Duitse tweedeling. Maar liefst achtentwintig jaar scheidde de Muur het kapitalistische westen van het communistische oosten.

Vooral de inwoners van Oost-Berlijn hebben vanwege de hevige repressie in hun deel van de stad, lang naar de val van de Muur uitgekeken. Vanaf 9 november 1989 zijn ze eindelijk vrij om naar het vrije westen af te reizen. Twee jaar later is de eenwording een feit.

De foto’s op deze pagina zijn op 16 november 1989 gemaakt, een week na de val van de Muur. Te zien is een jongleur die zijn kunsten bovenop de muur vertoont. Op het stuk muur onder hem is graffiti te zien die verwijst naar het album The Wall van Pink Floyd: twee hamers die een muur afbreken. Eronder staat in grijze letters:

“Der Kampf gegen die Mauer geht weiter.” (de strijd tegen de Muur gaat door)

Jongleren op de Berlijnse Muur (1989) - cc
Jongleren op de Berlijnse Muur (1989) – cc
- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: