Dark
Light

28.000 jaar oude steenkunst Aboriginals gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Bryce Barker / Universiteit van Southern Queensland

In het noorden van Australië hebben archeologen ongeveer 28.000 jaar oude steenkunst gevonden. De universiteit van Southern Queensland heeft dat bekendgemaakt.

De vondst werd gedaan in Arnhem Land, een gebied in het noorden van Australië. Het gaat om de oudste steenkunst die ooit in Australië is gevonden. Omdat het om een houtskooltekening gaat kon de ouderdom met behulp van koolstofdatering vrij snel vastgesteld worden. Hiervoor werd een klein stukje houtskool van de tekening afgeschraapt. De tekening bleek uiteindelijk dus 28.000 jaar oud te zijn.

Het stuk steen met de tekening lag los op de grond. Volgens de archeologen zou de tekening onderdeel uitgemaakt kunnen hebben van een grotere tekening. Op dit moment is echter nog maar een heel klein deel van het gebied onderzocht.

De Australische archeologen verwachten in Arnhem Land nog oudere kunst van Aboriginals te vinden. Bekend is namelijk dat Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, ongeveer 45.000 jaar voor het eerst in het gebied verschenen.

Tekeningen van twintigduizend jaar en ouder zijn erg zeldzaam. De rotstekeningen in de beroemde Chauvet-grotten in Frankrijk zijn ongeveer 30.000 jaar oud en sommige tekeningen in grotten in het noorden van Spanje, zouden volgens recent onderzoek 40.000 jaar oud zijn.

×