Muur van Mussert wordt Rijksmonument

Na jarenlange politieke en maatschappelijke discussies is eindelijk de knoop doorgehakt over het lot van de omstreden Muur van Mussert in Lunteren. De Muur van Mussert wordt een Rijksmonument. Dat maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vandaag bekend.

Sieg des Glaubens in Lunteren

De Muur van Mussert is een politiek openluchttheater, gebouwd tegen de flank van de Goudsberg in Lunteren. Hier hield de NSB van 1936 tot 1940 jaarlijks haar massamanifestaties, Hagespraken genoemd.

De Maliebaan. Een Utrechts machtscentrum

Utrecht was voor de Nederlandse nationaal-socialisten de ‘Hoofdstad der Beweging’, omdat daar hun leider Mussert in december 1931 de partij had opgericht en zijn ‘hoofdkwartier’ had gevestigd. Vanaf 1937 hield Mussert kantoor in het pand Maliebaan 35.

Koetjes en kalfjes van SS-leider Heinrich Himmler

De SS-leider schreef zijn echtgenote over het weer, de drukte op zijn werk en het rapport van hun dochter Gudrun. Koetjes en kalfjes dus; onvermeld blijven de misdaden waartoe hij – “jullie pappie” – in diezelfde jaren opdracht gaf.

Muur van Mussert – Bouwwerk van de NSB

Halverwege de jaren dertig lieten de leiders van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) op de Goudsberg in het Veluwse dorpje Lunteren een zogenaamd Nationaal Tehuis bouwen. Het bekendste onderdeel van dit complex werd de Muur van Mussert.

NSB had te lijden onder eigen knokploegen

De leiding van de NSB had de eigen weerkorpsen (extreemrechtse knokploegen) tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog nauwelijks in de hand. Dat stelt historicus Gertjan Broek die komende maand hoopt te promoveren op zijn onderzoek naar de weerkorpsen.

‘Henk Feldmeijer was belangrijkste concurrent Anton Mussert’

Niet Rost van Tonningen, maar de veel onbekendere Henk Feldmeijer (1910-1945) was de belangrijkste concurrent van Anton Mussert gedurende de Duitse bezetting van Nederland. Dat stelt Bas Kromhout, die volgende week aan de Rijksuniversiteit Groningen hoopt te promoveren op zijn onderzoek naar Feldmeijer.

Mogelijke lijfwacht Anton Mussert opgegraven

Het lichaam van de onbekende man die november 2005 werd opgegraven op de algemene begraafplaats van Raalte, is mogelijk van de voormalig lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert. De Bergings- en Identificatiedienst (BID) van de landmacht heeft dat vandaag bekendgemaakt naar aanleiding van berichtgeving in de Stentor.