De Muur van Mussert is een politiek openluchttheater, gebouwd tegen de flank van de Goudsberg in Lunteren. Hier hield de NSB van 1936 tot 1940 jaarlijks haar massamanifestaties, Hagespraken genoemd.
Utrecht was voor de Nederlandse nationaal-socialisten de ‘Hoofdstad der Beweging’, omdat daar hun leider Mussert in december 1931 de partij had opgericht en zijn ‘hoofdkwartier’ had gevestigd. Vanaf 1937 hield Mussert kantoor in het pand Maliebaan 35.
De SS-leider schreef zijn echtgenote over het weer, de drukte op zijn werk en het rapport van hun dochter Gudrun. Koetjes en kalfjes dus; onvermeld blijven de misdaden waartoe hij – “jullie pappie” – in diezelfde jaren opdracht gaf.
Halverwege de jaren dertig lieten de leiders van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) op de Goudsberg in het Veluwse dorpje Lunteren een zogenaamd Nationaal Tehuis bouwen. Het bekendste onderdeel van dit complex werd de Muur van Mussert.
De leiding van de NSB had de eigen weerkorpsen (extreemrechtse knokploegen) tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog nauwelijks in de hand. Dat stelt historicus Gertjan Broek die komende maand hoopt te promoveren op zijn onderzoek naar de weerkorpsen.
Niet Rost van Tonningen, maar de veel onbekendere Henk Feldmeijer (1910-1945) was de belangrijkste concurrent van Anton Mussert gedurende de Duitse bezetting van Nederland. Dat stelt Bas Kromhout, die volgende week aan de Rijksuniversiteit Groningen hoopt te promoveren op zijn onderzoek naar Feldmeijer.
Volgens programmamaker Han Peekel staat de executie van NSB-voorman Anton Mussert op film. Hij zei dit dinsdagochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.
Het lichaam van de onbekende man die november 2005 werd opgegraven op de algemene begraafplaats van Raalte, is mogelijk van de voormalig lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert. De Bergings- en Identificatiedienst (BID) van de landmacht heeft dat vandaag bekendgemaakt naar aanleiding van berichtgeving in de Stentor.